Poszt ITT

Bemondó – Ön szerint jogosan szedik be barátok után is az idegenforgalmi adót?

Éjszakánként 300 forintba kerülnek barátaink és egyes rokonaink, ha vendégül látjuk őket hétvégi házunkban. Az idegenforgalmi adót ugyanis nemcsak a szállodákban és a „zimmer frei” feliratú házakban kell befizetniük a vendégeknek, hanem akkor is, ha egy ismerősünk lát vendégül minket nyaralójában. Így ingyen nem mehetünk barátunk, rokonunk hétvégi házába: főidényben akár 2100 forintba is kerülhet egy hét Balaton személyenként.

Az idegenforgalmi adót egyébként annak kell befizetnie, aki nem állandó lakosként egy vendégéjszakát tölt az önkormányzat területén, függetlenül attól, hogy fizetett-e a szállásért. Persze nem kell fizetnie a nyaraló tulajdonosának, annak egyenesági rokonainak (anya, apa, nagyszülő, gyermek), a 18 évnél fiatalabbaknak és a 70 évnél idősebbeknek.

Kiss Jenőné Zamárdi polgármestere a FigyelőNetnek úgy nyilatkozott: nagyon hasznos az önkormányzat számára az idegenforgalmi adó, amelyet a strandok és az infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak.

Az önkormányzatok pedig valóban komolyan veszik, hogy a fejlesztésre szánt adót behajtsák, adóellenőreik ugyanis hajnalban járják az utcákat, és amelyik telken sok vagy ismeretlen autót látnak, ott regisztrálják a vendégeket. A tulajdonosnak pedig otthagynak egy felszólítást, hogy fizesse be az illetéket, vagy bizonyítsa a mentességre való jogosultságukat. A Pénzügyminisztérium elismeri, hogy az adóhatósági gyakorlat nem mondható általánosnak, de szerintük az mindenképp kedvező a beszedésre kötelezett szállásadó számára. Ugyanis a figyelmeztetéssel tulajdonképp emlékeztetik őt adóbeszedési kötelezettségére és nem utólag – szankció alkalmazásával (bírság, pótlék) – szólítják fel befizetési kötelezettsége teljesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik