Poszt ITT

Bemondó – Mi a véleménye a tandíjról?

Fejlesztési részhozzájárulásnak (fer) keresztelték el a 2007. szeptemberétől bevezetendő tandíjat, melynek mértéke az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forint lesz. Ez havonta (10 hónapos tanévvel számolva) az alapképzésben tanulóknak 10 500 forintos, a mesterképzésben résztvevőknek pedig 15 000 forintos terhet jelent majd. Mivel azonban az intézmények plusz-mínusz ötven százalékkal eltérhetnek a kormány által megállapított mértéktől, így az alapképzésben ez az összeg havonta a minimális 5 250, és a maximális 15 750 forint között mozoghat. A mesterképzésben tíz hónapos tanévre vetítve 22 500 forint lesz a felső plafon.

A tandíjmentesség intézményét nem szünteti meg a kormány, de igen szűk körre korlátozza. A tanulmányi átlagtól függően a hallgatók legjobb 15 százaléka mentesülhet a díjfizetés alól. A tandíjmentesség másik feltétele az éves szinten teljesített legalább 30 kreditpont. A legjobb 15 százalék emellett tanulmányi ösztöndíjban is részesül majd. Mivel a tandíjmentességet minden évben felülvizsgálják az intézmények az aktuális tanulmányi eredmények ismeretében, a költségtérítéses tanulók bekerülhetnek az államilag finanszírozottak körébe, míg utóbbiak kihullhatnak a kedvezményezettek köréből.

A tanulmányaikat 2007. szeptemberében megkezdőket érinti először a tandíjfizetési kötelezettség, de először 2008. szeptemberében lesz aktuális a tényleges fizetés, mivel az első évfolyamosok tanulmányi átlaga nem ismert.

Az első évfolyamosokon túl tandíjmentességet élveznek majd a doktori képzésben valamint az első felsőfokú szakképzésben résztvevők és a halmozottan hátrányos helyzetűek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik