Poszt ITT

Bemondó – Ön mit szól Bush látogatásához?

Rendkívüli látogatást tesz Budapesten George Bush, az Egyesült Államok elnöke. Az egynapos vizit részeként az USA első embere beszédet mond a Citadellánál, melyet a CNN élőben közvetít, és részt vesz egy megemlékezésen az 56-os magyar forradalom 50. évfordulója kapcsán. Politikai értelemben az amerikai megemlékezés önmagában is jelentős, a látogatás ténye pedig jelzésértékű, tekintettel arra, hogy az utóbbi fél évben az amerikai elnök csupán négy alkalommal járt külföldi körúton.

A First Lady-vel érkező amerikai elnök találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel és megbeszélést folytat Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Minden bizonnyal szóba kerül az amerikai vízum kérdése, a terrorizmus elleni harc és információink szerint egyeztetésre kerül majd sor az afganisztáni misszióban való újfajta szerepvállalásunkról.

A világ legjobban védett politikusa egy 15 kocsiból álló konvojjal közlekedik Budapest utcáin, és háromszáz testőrén kívül elhozta saját páncélozott járműveit. A magyar rendőrség kétezer fős alakulattal járult hozzá Bush védelméhez, a biztonsági intézkedések több tíz millió forintba kerülnek.

A látogatás miatt a főváros számos pontján hétfő óta tilos megállni, az elnöki konvoj haladásakor pedig még a gyalogosok és a mentők sem mozoghatnak se az utakon, se a járdán. A tömegközlekedési eszközöket is leállítják egy időre, a kisföldalatti pedig nem haladhat át a Meridien szálló alatt, amíg az elnök és kísérete a fővárosban tartózkodik. Az elnöki repülőgép mozgásakor pedig a ferihegyi légi közlekedést is leállítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik