Poszt ITT

Bemondó – Ön mit szól a kormányprogramhoz?

Gyurcsány Ferenc megbízott kormányfő kedden benyújtotta az Országgyűlésnek kormányprogramját. A 82 oldalas dokumentum kevés konkrétumot tartalmazott, de az kiolvasható belőle, hogy adóemelés és tandíj várható.

A gazdaságpolitika terén rövid távon a költségvetési egyensúly helyreállítását, hosszabb távon szerkezeti reformokat ígér a köztársaság következő kormánya. Egyértelműen bejelentik: elhalasztják az adócsökkentési programot, mert az államnak a következő egy-két évben növelnie kell bevételeit. Várhatóan a vállalkozások adóterhei is emelkednek. A kormányprogramból nem derül ki egyértelműen, hogy a koalíciós tárgyalásokon hogyan egyeztették össze az MSZP és az SZDSZ merőben különböző elképzeléseit az egészségügyről, a több-biztosítós modell bevezetésének 2007-es dátuma viszont kikerült a dokumentumból. Az oktatás területén várható legnagyobb változás az lesz, hogy a felsőoktatásban az államilag finanszírozott szakokon is bevezetnék az utólagos tandíjat.

A jelenlegi kormányprogram sem mellőzheti az autópályákat: célként tűzik ki az M6, M7-es sztrádák befejezését, illetve az M0 körgyűrű, az M8, és az M9 folytatását. A munkaügy területén a pályakezdők foglalkoztatását járuléktámogatással segítő Start-program kiterjesztését tervezik a kisgyermekes anyák és a tartós munkanélküliek foglalkoztatásának hasonló támogatását megvalósító Start-plusz program bevezetésévvel. Cél több százezer új munkahely teremtése és a nyugdíjasok életkörülményeinek folyamatos javítása is.

A program államreformról szóló részei egybecsengenek a kormányfő által az ellenzéknek elküldött, kilencpontos reformcsomaggal. Eszerint többek között háromszáz fő alá csökken az országgyűlési képviselők száma, egyfordulós lesz a választási rendszer, csökkenteni kell már az őszi választás előtt az önkormányzati képviselők számát, szigorodnak az összeférhetetlenség szabályai és korlátozottabbak lesznek a képviselők mentelmi jogai.

A teljes kormányprogramot itt olvashatja el >>> (a kormányprogram pdf-formátumban érhető el)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik