Poszt ITT

Bemondó – Ön újraválasztaná Demszky Gábort?

A főpolgármester kedden bejelentette: elvállalja az SZDSZ felkérését és ötödször is megméreti magát a főpolgármesterségért. Bár a liberális városvezető népszerűsége jelentősen megkopott az utóbbi időben, kérdéses, lesz-e alternatívája.

Demszky Gábor 1990 óta áll Budapest élén. Az egykor igen népszerű politikus iránti szimpátia azonban az elmúlt ciklusban – főleg a horvátországi nyaralójával kapcsolatos botrányt követően – meglehetősen elhalványult. A budapestiek szemére vetik az utak rossz állapotát, a magas BKV-árakat és rossz tömegközlekedést, a lehetetlen belvárosi parkolást, a lassú fejlődést.

Ezzel együtt az SZDSZ közvélemény-kutatásai szerint a fővárosiak fele még mindig őt látná szívesen a főpolgármesteri székben. Ezen adatoknak van is alapja, hiszen azon túl, hogy az elmúlt 16 év alatt nagy ismertségre tett szert, eddig egyetlen párt sem tudott igazi alternatívát állítani vele szemben. (Leszámítva magát az SZDSZ-t, ahol egyes információk szerint Kóka János neve is felmerült, ám pártja egy hete mégis ismét bizalmat szavazott Demszkynek).

Négy éve a fideszes Schmitt Pál komoly kihívónak számított, ám Demszky Gábort úgy sem sikerült megvernie, hogy a kormánykoalíció nagyobbik pártja Gy. Németh Erzsébet személyében önálló jelöltet indított. Most ismét kérdéses, az ellenzéki pártok fel tudnak-e mutatni alternatívát a megkopott népszerűségű városatyával szemben, illetve az MSZP 2006-ban felsorakozik-e Demszky mögé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik