Poszt ITT

Bemondó – A nyaralási célpont kiválasztásában Önt mennyire befolyásolják a terrortámadások?

Újabb turistaparadicsomban követtek el robbantást április 24-én, ezúttal ismét egy egyiptomi üdülőhely vendégei ellen irányult a terrortámadás. Bár egy-egy bombatámadás sújtotta övezet megcsorbult népszerűségét nem könnyű visszaszerezni, a legbizakodóbb szakemberek szerint az ilyen jellegű események egyre kevésbé befolyásolják a turisták választását.

Egy magyar nő életét vesztette, férje pedig súlyosan megsérült hétfőn este Egyiptomban, mely nem először vált terrortámadás célpontjává. Az Akabai-öbölben fekvő Dahab üdülőhelyen elkövetett három robbantásnak a legfrissebb hírek szerint 18 halottja és több mint hatvan sebesültje van. A robbantások ezúttal sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sharm-el-Sejkben elkövetettek. Akkor több mint nyolcvanan vesztették életüket. A Külügyminisztérium szóvivője a mostani eset kapcsán emlékeztetett rá, hogy tárca a külföldi utazással kapcsolatos tájékoztatásaiban jelezte, a világban globális terrorveszély tapasztalható, kiemelten a Közép- és Közel-Kelet térségében.

A robbantások kétség kívül rányomják bélyegüket egy-egy üdülőhely idegenforgalmi mutatóira. Hogy aztán egy-egy ilyen merényletnek mekkora a visszatartó hatása, azt jócskán befolyásolja a nyaralni készülők tájékozottságán kívül a helyi hivatalok és szervezetek reakciója, és az egyes utazási irodák hozzáállása, válságkezelése is.

A legbizakodóbb szakemberek szerint árkedvezményekre sincsen szükség, az említett robbantások egyre kevésbé képesek eltántorítani eredeti céljuktól az utazókat. „A New York-i robbantás óta egyre kevésbé befolyásolják az embereket a terrorcselekmények, egyre inkább megtanulnak együtt élni azzal a gondolattal, hogy bármikor bármi történhet” – számolt be tapasztalatairól Pajor Mariann, a Starutazás irodavezetője, hozzátéve, hogy az iszlám világ híres nyugati üdülőparadicsomai ellen elkövetett merényletek kapcsán észre kell venni, hogy a terroristák elsődleges célpontjai nem kizárólag azok a városrészek, épületek voltak, ahol a legtöbb turista tartózkodik egy helyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik