Poszt ITT

Bemondó – Ön szerint minek köszönhető az MSZP győzelme?

Érvényesült a papírforma: győzött a koalíció. Bár a hivatalos végeredményre még több mint egy hetet kell várnunk a külföldi szavazatok miatt, a választási matematika szerint már biztosra vehető az MSZP és az SZDSZ győzelme.

Az első fordulót követően közvélemény-kutatók és elemzők egyértelműen az eddigi koalíció győzelmét valószínűsítették. A papírforma érvényesült: győzött az MSZP-SZDSZ koalíció. Bár a külföldi szavazatok által blokkolt szavazókörök eredményeit sem ismerjük – a választási matematika szerint magasan az MSZP végzett az élen, koalíciós partnerével együtt pedig behozhatatlan az előnyük. Jól mutatja ezt, hogy Orbán Viktor a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál már gratulált Gyurcsány Ferencnek, és elismerte választási vereségét.

Vasárnap este úgy tűnt, hogy a jelenlegi koalíció együtt 210 parlamenti mandátumot kap az új Országgyűlésben, míg a Fidesz 164, az pedig MDF 11 székhez jut. A Somogyért Szövetség támogatásával induló Gyenesei István az egyetlen független jelöltként kapott mandátumot a 386 tagú testületben.

Elemzők számára nem volt meglepetés az eredmény, hiszen már az első forduló után nyilvánvalóvá vált, hogy matematikailag csak úgy van esély a kormányváltásra, ha a Fidesz és az MDF összefog, és a kisebbik ellenzéki párt szavazói átszavaznak. Ezzel szemben a kormányoldalon helyet foglaló két párt másfél óra alatt megállapodott a visszalépésekről, és elemzők szerint igen nagy arányú a két párt szimpatizánsainak átszavazása. Orbán Viktor a választási eredmények ismeretében tartott beszédében is azt emelte ki: akik összefognak, nyernek, akik nem, veszítenek; összefogás híján nem vagyunk képesek a győzelemre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik