Poszt ITT

Bemondó – Ön szerint a kis pártok szavazói kikre adják a voksukat 23-án?

Az április kilencedikei első fordulót követően a baloldalon rögtön megkezdődtek a tárgyalások a visszalépésekről. A jobboldalon viszont Dávid Ibolya visszautasította Orbán Viktor erre vonatkozó felkérését. Kérdés, hogy a szavazók valóban pártjuk akarata szerint cselekednek-e.

A választási matematika szerint az MSZP az egyedüli párt, amelynek esélye van egyedül abszolút többséget szerezni a parlamentben, ám a következő ciklus közös kormányzásának érdekében a szocialisták már a választás másnapján leültek koalíciós partnerükkel tárgyalni a visszalépésekről. Rekordgyorsasággal, másfél óra alatt sikerült megegyezni: az SZDSZ 55 helyen lép vissza szövetségese javára, míg az MSZP 3 jelöltjét hívta vissza a szavazatmaximalizálás érdekében. Szakértők szerint valószínűleg a koalíció pártjait támogató szavazók jó része valóban a Gyurcsány-kormány mellett teszi majd le voksát, azaz viszonylag nagy százalékban fogják a szövetséges jelöltet megszavazni sajátjuk hiányában.

A jobboldalon közel sem ennyire egyszerű a képlet. A Fidesznek egyedül esélye sincs, az MDF azonban nem állt kötélnek egy választási szövetségben, így a nagyobbik ellenzéki párt – jobb híján – az MDF-es szavazók kormányváltó akaratában bízhat. Szakértők szerint igazán nincs nagy jelentősége annak, hogy az MDF-es jelöltek visszalépnek-e (többen a párt javaslata ellenére is megtették ezt a gesztust a Fidesznek), hiszen Dávid Ibolya pártjának még állva maradt jelöltjei jórészt csekély támogatottságú aspiránsok. Az igazi kérdés az, hogy az MDF szavazótábora elmegy-e szavazni a második fordulóban, és ha igen, valóban a kormányváltás – azaz a fideszes jelölt – mellett teszi-e le voksát. Sokan ugyanis éppen azért szavaztak a demokrata fórumra, mert elutasították a jelenlegi kormányt, de a Fidesz által nyújtott alternatívát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik