Belföld

Két MDF-es jelölt már visszalépett

Orosházán és Siófokon visszaléptek az MDF jelöltjei a Fidesz javára. Ivády Gábor, a pétervásári központú választókerület MDF-es jelöltje ugyanakkor körzete fideszes jelöltjét szólította fel arra, hogy lépjen vissza az ő javára.

Dominkó Sándor, az MDF orosházi és Varga Zsolt, a párt siófoki jelöltje közölte, hogy visszalép választókerületében a Fidesz–KDNP jelöltjének javára. Dominkó Sándor 8,58 százalékot ért el a választások első fordulójában Orosháza térségében, ahol a szocialista színekben induló Fetser János orosházi polgármester nyert 44,02 százalékos szavazati aránnyal, a fideszes Dancsó József pedig 40,79 százalékot ért el.

„Erkölcsileg jogom és lehetőségem is van arra, hogy ezt az egyéni döntést meghozzam” – indokolta siófoki visszalépését az MDF Somogy megyei elnöke. Varga Zsolt hozzátette: mielőtt meghozta döntését, sokakkal beszélt, párttagokkal, szimpatizánsokkal, a kerületben élő választópolgárokkal, s mindannyian azt a véleményt fogalmazták meg, hogy „az adott helyzetben ez a helyes lépés, s magam is ezt tartom helyesnek”. A siófoki jelölt egyébként a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg. Az első helyen Gruber Attila, a Fidesz–KDNP jelöltje végzett a szavazatok 48,95 százalékát megszerezve, a második helyen pedig Völgyi Lajos, az MSZP jelöltje végzett, a szavazatok 40,29 százalékát elnyerve.

Lépjen vissza a Fidesz!

„Nem kívánok visszalépni a Fidesz javára, azt szeretném, ha ők lépnének vissza az én javamra” – jelentette ki szerdán Ivády Gábor, aki Pétervásáron 4,09 százalékkal a harmadik helyen végzett. A körzetben egyébként a szocialista Sós Tamás zárt az első fordulóban az első helyen 49,18 százalékos eredménnyel, a második legtöbb voksot, a szavazatok 38,84 százalékát pedig a fideszes Asztalos Dezsőné kapta.

Sokan nem lépnek vissza

Az MDF siklósi képviselőjelöltje, Marenics János közleményében azt írja, hogy a párt versenyben maradt jelöltjeinek csütörtöki, budapesti tanácskozását követően dönti el, visszalép-e a parlamenti választások második fordulója előtt. Orbán Viktor kedden egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy Siklóson már megszületett a megállapodás pártja és az MDF közötti együttműködésről.

A Magyar Demokrata Fórum baranyai választmánya kedden egyébként úgy döntött, hogy nem lépteti vissza jelöltjeit a parlamenti választások második fordulójában. Tolna megyében nem történt hivatalos megkeresés a Fidesz részéről – nyilatkozta a megyei választmány elnöke szerdán az MTI-nek. Tímár László azt is közölte, a megyében nincs még remény sem arra, hogy a visszalépéssel tudnának segíteni, egyébként is, mint mondta „a Tolna megyei vezetők körében egyértelmű az állásfoglalás, hogy nem lépünk vissza”.

A Bács-Kiskun megyei jelöltek egységes álláspontot képviselnek, azaz elfogadják az országos elnökség ajánlásait, és nem lépnek vissza a Fidesz javára.
„Orbán Viktort és az első helyettesévé előléptetett Mikola Istvánt terheli a felelősség, ha elmarad a kormányváltás” – állapította meg egyhangúlag a Magyar Demokrata Fórum hajdú-bihari választmánya kedden Debrecenben. A testület rendkívüli ülését követően Makay Zsolt, a párt megyei elnöke az MTI-nek elmondta: a testület felhívta Hajdú-Bihar megyében versenyben lévő országgyűlési képviselőjelöltjeit, hogy ne lépjenek vissza a Fidesz-jelöltek javára, ameddig „a megyében és országosan is értékelhető megkeresés nem érkezik a Fidesz részéről”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik