Poszt ITT

Bemondó – Ön szerint helyes, ha Orbán Viktor félreáll?

Dávid Ibolya válaszolt a Fidesz második forduló előtti szövetségre hívására. A feltételek azonban egy MDF-es miniszterelnököt és nyolc olyan pontot tartalmaznak, amelyek szerint a Fidesznek lényegében el kéne dobnia addigi programját. Orbán Viktor felvetette, hogy félreáll, kérdés, így meglehet-e a győzelem.

Teljes káosz van a jobboldalon: Dávid Ibolya az ötszázalékos küszöb átlépése óta folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy nem köt szövetséget a Fidesszel a második fordulóra, szerda reggeli levelében azonban már nem ennyire elutasító. Olyan komoly feltételeket fogalmazott meg azonban, amelyek normál esetben teljesen elfogadhatatlanok lennének a Fidesz számára: MDF-hez közeli miniszterelnökről és olyan kikötésekről van szó, amelyek alapjaiban ütköznek a Fidesz programjával.

Orbán Viktor nem fogalmazott szerda délelőtti válaszában egyértelműen, annyit azonban kijelentett, hogy lemond a miniszterelnök-jelöltségről. Kiszivárgott értesülések szerint a Fidesz három nevet: Pokorni Zoltánt, Bod Péter Ákost és Csányi Sándort javasolhatta alternatívaként. Az MDF elnöke még nem reagált.

Eközben az MDF-en belül sincs egységes álláspont, egyes állva maradt vidéki jelöltek a párt javaslata ellenére már vissza is léptek a fideszes jelölt javára, mások szerint pedig éppen ez az MDF elárulása.

Jelenleg több lehetőség is nyitva áll. Ha Dávid Ibolya mégsem lép szövetségre a Fidesszel, matematikailag lehetetlen, hogy jobboldali kormány alakuljon. Ha viszont a Fidesz belemegy az alkuba, és nem Orbán Viktor lesz a miniszterelnök-jelölt, kérdés, hogyan reagálják le a Fidesz szavazói. Arról nem beszélve, hogy az MDF voksolói nagyon színesek, egy esetleges visszalépés esetén sokan nem mennének el a második fordulóban, és sokan valószínűleg a koalíció jelöltjeire szavaznának, nem pedig a Fideszre. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a jelenlegi kormánykoalíció pártjainak még egy esetleges jobboldali szövetség esetén is jobbak az esélyei a győzelemre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik