Belföld

Orbán új kormányfőjelöltet ajánl

A Fidesz elnöke az MDF-fel való együttműködés érdekében felajánlotta a kormányfői posztot egy MDF-es politikusnak. Orbán Viktor közölte: csak a Fidesz és az MDF együttműködésével váltható le a Gyurcsány-kormány. Orbán szerint a gazdaság az összeomlás szélén áll.

A legfontosabb kérdés jelenleg a kormány leváltása, amire a választások első fordulójában a szavazók többsége voksolt – mondta szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. Ennek érdekében feltétel nélkül meg kell egyezniük a polgári erőknek, hiszen – Orbán elmondásában – csak a két párt együttműködésében valósítható meg a jelenlegi koalíció leváltása. A Fidesz elnöke elmondta: félre kell tenni minden párt- és személyes érdeket a közös cél elérése érdekében. Utalt rá, hogy ez már egyszer, a köztársaságielnök-választás alkalmával sikerre vezetett.


Orbán egyértelműen kijelentette, hogy az MDF nélkül nem lehetséges a kormány leváltása.


A Fidesz elnöke közölte: számára egyértelmű, hogy az MDF őt nem fogadja el kormányfőjelöltnek, éppen ezért délelőtt levelet küldtek Dávid Ibolyának, amelyben pártja új miniszterelnök-jelöltet ajánl fel az MDF-nek. A levelet Rogán Antal vitte át személyesen az MDF székházába. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az MDF oldaláról ajánlottak miniszterelnök-jelöltet és elfogadja, hogy az MDF nem egyezik bele az ő jelölésébe.


Orbán reményét fejezte ki, hogy a két párt nagypéntekig meg tud állapodni egymással.


Válsághelyzet előtt a gazdaság


A határidőnél később közölt, súlyos deficitet mutató államháztartási adat miatt bajba juthat a forint és elszabadulhatnak az árak – közölte a Fidesz elnöke, aki szerint a jelenlegi koalíció “kirámolta a kasszát”, és olyan pénzügyi válság fenyeget, amely mindenkit érint. Minden állampolgárnak elképzelhetetlen nehézségekkel kell szembenéznie, ha ez így megy tovább.


A Fidesz elnöke szerint a kabinet eltitkolja az ország valóságos gazdasági helyzetét, amit az állampolgároknak jogukban áll megismerni. Orbán közölte: véget kelll vetni a pult alatti kormányzásnak.


A gazdasági helyzetértékelésből Orbán arra következtetett, hogy a koalíció leváltása jelenleg az elsődleges feladat.


Dávid feltételei


Orbán Viktor szerdán az MDF elnökének aznapi levelére reagált, amelyben Dávid Ibolya nyolc pontban részletezi a Fidesszel való tárgyalás kiindulópontjait. az MDF elnöke ebben arra kérte Orbán Viktort, hogy az államháztartási rendbetétele érdekében vonja vissza azon ígéreteit, amelynek fedezetei 3500 milliárd forintott tennének ki, ha teljesítenék, vonja vissza tb-járulék azonnali csökkentésére és a visszaállamosításra vonatkozó kijelentéseit. Ne használjon tőke- és idegenellenes kijelentéseket, fogadja el, hogy szükség van privatizációra az egészségügyben, szülessen meg a Tiszta Kezek Hivatala, mondjanak nemet a szélsőségeseknek, és kérjen elnézést a kampány során megfenyegetett plébánostól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik