Poszt ITT

Bemondó – Ön szerint a Fidesz meg tudja fordítani az állást?

Bár matematikailag a Fidesz még megfordíthatja a szavazás állását, nem lesz könnyű dolga. Elemzők szerint kevés lesz a második forduló előtti két hét, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy most több körzetet kellene megszerezni, mint négy éve. Ráadásul úgy tűnik, az MDF sem lesz segítségükre.

Török Gábor politológus az MTV műsorában vasárnap este kifejtette, egyáltalán nem ugyanaz a helyzet, mint négy évvel ezelőtt volt, akkor ugyanis 131 mandátumból kellett 75-öt megszereznie a Fidesznek, most viszont 110-ből kell ugyanennyiben többséget szerezniük a jelölteknek úgy, hogy még további mintegy 25 körzetben szinte biztos a koalíciós többség. Ehhez a szakértő szerint a csodánál is többre van szüksége az ellenzéki pártnak, hiszen az egyéni képviselői mandátumok versenyében a mostani 57-50-es állást kellene 33-75-re fordítania.

Lakner Zoltán szerint figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor egyszer sem ejtette ki az MDF nevét, mint lehetséges partnerét, miközben a politológus szerint egyedül annak lenne bármi esélye, ha a kisebbik ellenzéki párttal együttműködve próbálnák véghezvinni a kormányváltást. A két szakember számítgatása szerint ugyanis az MDF-fel együttműködve nem 75, hanem csak 60-65 mandátumot kellene megszereznie a pártnak a még „kiadó” 110-ből.

Dávid Ibolya azonban hétfőn kifejtette: még akkor sem állna össze a Fidesszel, ha felajánlanák neki a miniszterelnöki posztot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik