Belföld

Alku és harc következik

Az első forduló eredményeit kommentáló politológusok véleménye szerint csodára vagy annál is többre lenne szükség ahhoz, hogy a Fidesz megfordítsa a szavazás állását, és győztesként kerüljön ki a második fordulóból. Az MDF valószínűleg konstruktív ellenzék lesz.

Orbán Viktor az eredményeket értékelő sajtótájékoztatóján elmondta: nem kell mást tennie a pártnak, mint megismételnie a négy évvel ezelőtt történteket, azaz a második fordulóban 75 mandátumot szereznie.


A csodánál is több kell


Török Gábor politológus az MTV műsorában kifejtette, egyáltalán nem ugyanaz a helyzet, mint négy évvel ezelőtt volt, akkor ugyanis 131 mandátumból kellett 75-öt megszereznie a Fidesznek, most viszont 110-ből kell ugyanennyiben többséget szerezniük a jelölteknek úgy, hogy még további mintegy 25 körzetben szinte biztos a koalíciós többség. Ehhez a szakértő szerint a csodánál is többre van szüksége az ellenzéki pártnak, hiszen az egyéni képviselői mandátumok versenyében a mostani 57-50-es állást kellene 33-75-re fordítania.

Lakner Zoltán szerint figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor egyszer sem ejtette ki az MDF nevét, mint lehetséges partnerét, miközben a politológus szerint egyedül annak lenne bármi esélye, ha a kisebbik ellenzéki párttal együttműködve próbálnák véghezvinni a kormányváltást. A két szakember számítgatása szerint ugyanis az MDF-fel együttműködve nem 75, hanem csak 60-65 mandátumot kellene megszereznie a pártnak a még „kiadó” 110-ből.


Az MDF a nagy meglepetés


Budai Bernadett politológus lapunknak azt mondta, hogy a legváratlanabb eredmény, hogy az MDF bejutott. Ezt egyetlen közvéleménykutató sem jelezte, az eredmény abszolút meglepetés, akár azt is mondhatnánk, hogy az első forduló győztese az MDF lett. Az SZDSZ szereplése kevésbé meglepő, de a 6 százalék fölötti eredmény az előzetes várakozásokat mindenféleképp felülmúlja a politológus szerint. Hozzátette: a két nagy párt esetében különösebb meglepetés nem történt, az előrejelzések is ehhez hasonló, szoros eredményt valószínűsítettek.


Jelenleg 110 egyéni mandátum van függőben, ebből 60 helyen az MSZP, 49 választókerületben pedig a Fidesz vezet. A harmadik helyeken állók valószínűleg vissza fognak lépni – mondta Budai. Ebben az SZDSZ-nek van több lehetősége, ami az MSZP-nek jelent több esélyt. A politológus szerint az eredmény megfordításra ahhoz volna szükség, hogy a nagyobbik ellenzéki párt a függőben lévő egyéni mandátumok kétharmadát megnyerje, erre pedig kevés lehetőség van a következő két hét alatt.


“Orbán Viktor azt mondta, amit egy ilyen helyzetben mondhatott, és amivel a 2002-es választásokon is megpróbálta mozgósítani támogatóit. Matematikailag ugyan lehetséges az eredmények megfordítása, de valószínűleg erre a két forduló közötti idő rövidsége miatt nem kerül sor” – véli Budai Bernadett.


Ajánlatok Ibolyának


A Fidesz és az MDF közötti lehetséges alkukat firtató kérdésünkre a politológus úgy vélekedett, hogy nem lehetett véletlen Orbán Viktor a négy miniszterelnök-jelölt vitáján Dávid Ibolyának tett gesztusai. A demokrata fórum nagyon kényelmes helyzetben van, Dávid Ibolya pedig lényegében nyitvahagyta a lehetséges koalíció kérdését: az elnök hangsúlyozta, hogy pártja jobbközép párt, de azt is hangsúlyozta, hogy önálló alakulat. Az egy évvel ezelőtti vakondos történet felemlegetése is ezt a különállást erősíti.

Kumin Ferenc számára is a legérdekesebb az MDF bejutása, a többi eredmény nem lepte meg. “Az MDF sikere magyarázható a választók kiábrándultságával a nagy pártokból. Az MDF egérutat jelentett sok elbizonytalanodott választónak, akik dacoltak még azzal is, hogy jó esélye volt a szavazat elvesztésének. Kevésbé valószínű, hogy az MDF programja hatott volna” – mondta a politológus a FigyelőNetnek.

Ellenzékben, konstruktívan

Hozzátette: ahogy most állnak a dolgok, valószínű, hogy az MDF ellenzékben folytatja a szociálliberális kormány mellett. A kormánynak nélküle is lesz többsége, egy túlméretes koalícióba nem lenne érdekük bemenni, így egy támogatóbb jellegű ellenzéki magatartás várható (hasonlóan a MIÉP 1998-2002 közötti szerepéhez).

Kumin Ferenc szerint Orbán beszéde mozgalmas napokat ígér. Amit teljesíteni kéne a Fidesznek az eredmények megfordításához, ahhoz totális mozgósításra, és főként az MDF-es szavazók meggyőzésére lenne szükség. Mint mondta, a Fidesznek nagyon komoly engedményeket kéne tenni egykori koalíciós partnerének, amelyek nem állnának arányban az MDF most megszerzett súlyával. A legfőbb izgalom, hogy egy esetleges közeledés és MDF-es visszaléptetés esetén sem egyértelmű, hogy az MDF szavazói a Fidesz jelöltjére szavaznának, előfordulhat, hogy egy jelentős részük inkább otthon marad, hiszen nem véletlenül nem a Fideszes jelöltre voksoltak az első fordulóban.
Az SZDSZ visszalépésével valószínűleg nagyobb eséllyel számíthat arra, hogy szavazói az MSZP jelöltjére voksolnak a második fordulóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik