Poszt ITT

Bemondó – Ön szerint ki nyerte a vitát?

Szerda este vitázott a Magyar Televízióban Gyurcsány Ferenc, az MSZP, és Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. A hagyományosnak számító összecsapáson két meglepő bejelentés is elhangzott. De vajon lehet-e nyertest hirdetni?

Gyurcsány Ferenc szerint szocialista oktatási miniszterre van szükség, Orbán Viktor pedig Budapest-fejlesztési minisztériumot is létrehozna kormányra kerülése esetén. A két miniszterelnök-jelölt egyébként nyolc témában – mezőgazdaság, költségvetés, lakástámogatás, egészségügy, oktatás, gazdaságpolitika, munka és nyugdíjak – fejtette ki nézeteit.

A FigyelőNet által megszólaltatott szakértők szerint tartalmi újdonságot nem hozott a vita, annál nagyobb meglepetést okozott stílusában – foglalta össze véleményét Budai Bernadett politológus a miniszterelnöki vitáról. Ezzel egyetértett Kumin Ferenc politológus is: a korábbi várakozásokhoz képest mindkét miniszterelnök meglepetést okozott.

A vitát megelőzően arra lehetett számítani, hogy Gyurcsány és Orbán is biztosra akar menni, és nem fognak kockázatot vállalni. Ehhez képest Gyurcsány meglepően agresszívan viselkedett. Ennek ellenére Kumin Ferenc szerint Gyurcsány Ferenc tűnt a felkészültebbnek, vitaként kezelte a helyzetet, állandóan kereste a szemkontaktust Orbánnal, míg ellenlábasa elsősorban ismét egy megszólalási lehetőséget látott a vitában, és a kamerához intézte a szavait.


Budai Bernadett meglátása szerint azonban Orbán Viktor békülékeny, nyitott hangneme az aktív bizonytalanok megszólítására volt alkalmas, és bár mindkét fél profin követte az előre kitalált stratégiát, kérdéses, hogy a konfrontatívabb viselkedési stílus vezet-e győzelemhez? Németh Erzsébet kommunikációs szakember szerint a vitát egyértelműen Orbán Viktor nyerte, mert meg tudta szólítani az embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik