Poszt ITT

Bemondó – Ön szerint mi jöhet még a forintpiacon?

Bemondó rovatunkban arról kérdezzük önöket, hogy az elmúlt napok drámai forintingadozásai láttán mire számítanak a hazai pénz- és tõkepiacokon. Összefoglalónk elolvasása után, kérjük, írja meg, véleményét, vagy ossza meg velünk befektetési stratégiáját!

Az utóbbi hetekben meglehetősen hektikussá vált a forintpiac. A tavalyi év során szinte bebetonozódott az euró árfolyama a 250-ös szinten, ez mára már a múlté. Csak a múlt héten volt legalább két olyan nap, amikor magas forgalom mellett hirtelen szokatlanul nagy eladói nyomás gyengítette a forint árfolyamát: az euró előbb a 265-ös kurzusig erősödött, majd a rákövetkező kereskedési napon jelentősen visszaerősödött, és jelenleg is a 258-262 forint/euró kurzus körül ingadozik az árfolyam.

Elemzők több okra vezetik vissza a forintpiac volatilitását: egyfelől az európai és amerikai kamatkülönbözet szűkülésével, másfelől a kelet-közép-európai térségbe irányuló nemzetközi tőke volumenének és irányának változásával, harmadrészt a magyar makrogazdaság mutatókkal. Ez utóbbi tényező, párosulva az országgyűlési választásokat megelőző kampányígéretekkel, illetve az államháztartás rendbetételére irányuló határozott politikai szándék hiányával, mind jobban aggasztja a hazai és nemzetközi elemzőket.

Egyre több pesszimista prognózis lát napvilágot, és egyre többen tanácsolják azt a befektetőknek, hogy egy biztos portfólió kialakításával próbálják meg átvészelni az elkövetkező durván hat hónapot. Ez idő alatt ugyanis nemcsak a forintpiacon, hanem a tőzsdén is nagyobb ingadozásokra kell felkészülniük a befektetőknek. Aki persze bírja a kockázatot, bátran spekulálhat, és akár profitálhat is az elkövetkező időszak esetleges zuhanásaiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik