Poszt ITT

20050405_96215

Ajánló

Rendező elv

Nem könnyű helyzet, amikor egy befutott operatőr átül a kezdő rendezők igencsak ingatag székébe. Tudhatja, hogy a produkció sikere esetén lesz elegendő jelentkező alkotótársnak, de ha a film megbukik, úgy egyedül marad. A 90 éves Illés György szerint „Sutyi pontosan olyan, mint amilyen a felvételi vizsgán volt”. Ha Koltai Lajos szemébe néz, az a fiatal szempár tekint vissza rá, amelyből nem kopott ki az eleven érdeklődés és a jó kedély. Próbáljuk meg mi is elkapni egy-egy pillantását – mégpedig egy kitűnő szakíró segítségével. (Marx József: Sorstalanság filmkönyv, Vince Kiadó)

Egyedi stílusban

Az árérzékeny magyar piacon elkél egy jó utazási kalauz, amely ráadásul megismertet egy új fogalommal: a könyv címében szereplő HIP (Highly Individual Places) mozaikszó arra utal, hogy e szállodák mindegyike rendkívül egyedi stílust és megoldásokat képvisel. A szerző szerint szerte a világon találhatunk ilyen helyeket – nagyvárosokban és eldugott vidékeken, műemlék épületekben és volt ipartelepeken, a Sunset Boulevard-on és Ausztrália bozótvidékén -, méghozzá elérhető áron. Idegenvezetőnk könnyed stílusban és bámulatos tárgyi tudással kalauzol bennünket a HIP szállók világában. (Herbert Ypma, HIP szállók – Fényűzés takarékon, Park Kiadó)

Goethe mix

Gigantikus vállalkozásnak tűnik közel 77 percnyi Goethe ihlette dalt végighallgatni, ám ha a zeneszerzőkre pillantunk – akik között ott találjuk például Schubert, Wagner, Verdi, Tomaschek vagy Loewe nevét -, máris közelebb kerül hozzánk ez a „válogatás” album. A sokszor oratórium hangzású, kifejezetten modern hangszerelésű lemez előadói – a szoprán Meláth Andrea, a bariton Anatolij Fokanov, Kokas Katalin hegedű- és Virág Emese zongoraművész, valamint a narrátor Schubert Éva sokszor szinte emberfeletti feladatot teljesítenek, amikor ennyiféle zenei világot tárnak elénk. (Johann Wolfgang Goethe: A Villikirály, Margit a rokkánál, Margit fohásza, Hungaroton)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik