Poszt ITT

20041012_88203

Befektetői iskola

Amikor egy mutatószám félrevisz…

IPARÁGANKÉNT. A tőzsdén forgó vállalatok befektetői megítélése során az egy részvényre jutó saját tőke (BVPS) nem tartozik a leggyakrabban alkalmazott mutatók közé, hiszen a piaci árfolyam elmozdulását a jövőbeli várható nyereség alakulását befolyásoló információk határozzák meg. Minden iparágban eltérő módon érdemes a BVPS-t figyelni. Ha egy társaság részvényei könyv szerinti értékük 70 százalékán vagy annál alacsonyabb árfolyamon forognak, javasolt alaposabban megvizsgálni a helyzetet.

ÁRAZÁS. Könnyen előfordulhat, hogy 30 százalékos P/BVPS-mutató (árfolyam/egy részvényre jutó saját tőke) mellett sem vonzó egy részvény, sőt például a NABI esetében a 17 százalékos értéke sem biztos, hogy jó belépési pont. Az eszközállomány és az ezt finanszírozó saját tőke csak a szabályozott üzletágakban tekinthető árazási alapnak, azaz ott, ahol hatóságilag e mutatókhoz kötött az elérhető eredményesség.

KÉPALKOTÁS. Piaci környezetben az alacsony P/BVPS szinte minden esetben rendkívül gyenge eredményességre utal. Ezt az alapesetet színesítheti az igen erős eladósodottság, a termelési és menedzsment probléma. Legtöbbször egy adott profittömeg elérése jórészt független a saját tőke mértékétől. Több év elhúzódó veszteséges működése csak apránként csökkenti a könyv szerinti értéket, így a P/BVPS mutatóban komoly időbeli csúszás lehet.

IRÁNYOK. Emiatt a BVPS-től való fölfele eltérés sem jelent problémát. Van olyan magyar bank (FHB), amely könyv szerint értének több mint négyszeresén forog, de hatékonysága (ROE) és az eredménydinamikája miatt egyáltalán nem számít drágának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik