Otthon

Elmaradt az augusztusi drágulás az albérletpiacon

Getty Images
Getty Images

Tovább emelkedtek augusztusban a lakbérek: az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőttek országosan, Budapesten viszont nem változott az értékük – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A KSH oldalán közölt adatok szerint az augusztusi lakbérek éves összevetésben országosan 9,9, Budapesten 9,1 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszaknál 113, illetve 102 százalékkal emelkedtek. Hozzátették, hogy 2024 első nyolc hónapjában a megfigyelt hirdetések 92 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalékban családi házat hirdettek meg.

Idén a január–augusztus közti időszakban országosan a figyelembe vett hirdetések 44, a fővárosban pedig 43 százaléka származott magánszemélytől.

Az ingatlan.com az MTI-nek eljutatott közleménye idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, a korábbi években a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése utáni albérletszezonban mindig kimutatható drágulás következett be augusztusban, de idén ez elmaradt. Ugyanakkor éves összevetésben jelentős áremelkedés történt, hiszen a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint országosan csaknem 10, a fővárosban pedig 9,1 százalékos bérletidíj-emelkedés történt.

A pesti külső kerületek 11 százalékos drágulása viszont meghaladja a fővárosi átlagot. Ez annak köszönhető, hogy a belvárosi kerületek magas albérletárait a bérlők a távolabbi, olcsóbb városrészekbe költözéssel ellensúlyozzák

– mutatott rá az elemzésben a szakember. Az ingatlan.com adatai alapján az albérletszezon végéhez közeledve több mint 16 ezer kiadó házra és lakásra kerestek bérlőt a tulajdonosok országszerte, ami 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Balogh László a közleményben megjegyezte, a kínálat növekedése arra utal, hogy a piacon egyre nagyobb választékból válogathatnak a bérlők. A kínálati oldalon kialakuló versenyhelyzet pedig hosszabb távon akár az árak stabilizálódását és az albérletdrágulás lassulását okozhatja. Arra is kitértek, hogy a VI. kerületben a rövid távú lakáskiadásról vasárnap lezárult népszavazás eredménye várhatóan hatást gyakorolhat Terézváros és a budapesti belváros albérletpiacára is. Balogh László a közleményben ismertette, hogy bár a VI. kerület sosem volt a legdrágább Budapesten, Terézváros stabilan a 3–4. helyen áll a legmagasabb bérleti díjakkal rendelkező kerületek között. Ez azt mutatja, hogy a kerület továbbra is keresett, és a népszavazás esetleges hatásai akár változást is hozhatnak az árazásban és a kereslet alakulásában.

Kapcsolódó
Ez az új trend válthatja a konyhaszigeteket otthonainkban
Nem tűnnek el teljesen, csak átalakulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik