Otthon

Már vízben állnak a nyaralók Véneken

Az árvíz miatt mindenkinek ki kellett költözni a véneki üdülőövezetből, a polgármester engedélye nélkül pedig senki nem mehet be a településrészre. A Kisalföld riportja szerint az ottaniak persze már hozzászoktak a helyzethez, mert ugyan volt, hogy évekig nem jött az áradás, de máskor meg félévente, és akár heteken át több árhullám is érkezett.

A lapnak egy helyi férfi arról beszélt, neki nincs nyaralója a Duna partján, a torkolati műtárgy közelében fekvő üdülőtelepen, egy barátjának viszont igen, ő kérte meg, néha nézzen rá a házra. Már ez sem könnyű, mert a bekötő út egyszer csak véget ér, az üdülőtelep két utcájában vízben álló ingatlanok megközelíthetetlenek száraz lábbal, és csak a távolban látszanak.

Látja? Ott, olyan száz méterre az út egy napja még látszott, szárazon állt. Most már olyan derékig érő lehet a víz a házak környékén. Persze van, ahol nincs annyi, vannak magasabban fekvő részek is. De a nyaralók többsége már vízben áll. Akik a 2002-es árhullám után építkeztek, azok megemelték az ingatlan alapját, az a három-négy ház lehet a kivétel, azokhoz talán nem tör be a Duna

– fogalmazott a férfi.

Egy másik férfi, akinek nyaralója van az üdülősoron, azt mondta a lapnak, már mindent felvittek az épület felsőbb szintjeire, amit lehetett, utánfutóval elszállítottak.

„Érték már nincs a házban. Arra számítunk, hogy a nyaralóban egyméteres lesz a víz. Most azt mondják, a 2002-es árhullámhoz hasonló lesz a helyzet, de a 2013-asnál alacsonyabb tetőzésénél. Mi 850 centiméteres maximálási vízállásra számítunk” – nyilatkozott.

Véneken legutóbb júniusban volt komoly áradás, akkor megdöbbentő légi felvételek készültek a településről, melyeket ide kattintva tud megtekinteni.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik