Otthon

2024-ben még a tavalyinál is kevesebb új lakás épülhet Magyarországon

MTVA/Bizományosi: Balaton József
MTVA/Bizományosi: Balaton József

A lakásépítéseket még nem lendítette föl az ingatlanpiaci fordulat, ezért a lakáspiaci adásvételek emelkedő száma mellett a tavalyinál kevesebb új otthon készülhet el 2024-ben – közölte az MBH az MTI-vel.

Az elemzés szerint a lakáspiacon lényegesen javult a lakásvásárlási kedv az új otthonteremtési támogatásoknak, a kedvezőbb kamatkörnyezetnek és a gazdasági klíma oldódásának köszönhetően. A CSOK Plusz tavalyhoz képest 10-20 ezerrel növelheti a lakástranzakciók számát, éves szinten összesen 120-130 ezer lakóingatlan cserélhet tulajdonost.

Az MBH a kereslet élénkülésével magyarázta, hogy a becslésük szerint egy év alatt reálértéken 3,6 százalékkal drágultak a lakások Magyarországon. A folyamat várhatóan az év további részében sem áll meg, de a drágulás mértéke 10 százalék alatt maradhat. A hitelezési lendület élénküléséhez mind keresleti, mind kínálati oldalon adottak a feltételek, és a lakásbérleti díjak emelkedése is folytatódhat – írták.

A lakáspiaci élénkülés ellenére az újlakás-építések trendje  egyelőre még csökkenést mutat: mind az első fél évben épült új lakások számában, mind a kiadott építési engedélyek és bejelentések számában egyaránt 18 százalékos a visszaesés 2023 azonos időszakához képest. Az adatok alapján az lászik, hogy tovább folytatódik az évek óta tartó csökkenő dinamika, és ez alapján 2024-ben még a tavalyinál is kevesebb új lakás épülhet Magyarországon, számuk 15-20 ezer között mozoghat – mutattak rá a közleményben.

Kapcsolódó
Ingatlanpiac: ezek a települések voltak az agglomeráció sztárjai az első félévben
Idén az első fél évben az előző év azonos időszakához képest 70 százalékkal több ingatlan cserélt tulajdonost a fővárosi agglomerációban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik