Otthon

A szokásosnál aktívabb volt a június az ingatlanpiacon

MTVA/Bizományosi: Balaton József
MTVA/Bizományosi: Balaton József

A szokásosnál aktívabb a nyár a hazai ingatlanpiacon: júniusban a becsült 9323 adásvétel éves összevetésben 13,4 százalékos bővülés, az első fél évet tekintve pedig az előző év azonos időszakához képest 40 százalékkal, 61 646-ra nőtt a tranzakciók száma – közölte saját adatai alapján a Duna House pénteken az MTI-vel.

A múlt hónapban a főváros budai és pesti oldalán, valamint országosan (Közép-Magyarország kivételével) a Duna House közreműködésével eladott ingatlanok között a 40-60 négyzetméter közötti alapterületűek voltak a leginkább kelendők. Budán négyzetméterenként 1,2 és 1,4 millió forint, Pesten 600-800 ezer forint között, országosan pedig 250 ezer forint alatt adták el a legtöbb lakást.

A közlemény szerint az ország keleti részén a panellakások, illetve a használt téglalakások átlagos négyzetméterára júniusban 549 ezer, illetve 354 ezer forintra nőtt az előző év azonos időszakában mért 456 ezer és 302 ezer forintról. A nyugati területeken található panelek négyzetméterára 487 ezer forintról 540 ezer forintra, a használt téglalakások átlagos fajlagos ára pedig 361 ezerről 383 ezer forintra nőtt a múlt hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Budán a panelek átlagos négyzetméterára 847 ezerről 910 ezerre, Pesten 696 ezerről 763 ezer forintra emelkedett júniusban éves összevetésben.

A használt téglaépítésű lakások négyzetméterára a főváros budai oldalán 983 ezerről 1,11 millió forintra nőtt, míg a belvárosban 40 ezer forinttal, 1 millió 6 ezer forintra, Pesten pedig 794 ezer forintról, 762 ezer forintra mérséklődött.

A fővárosban a befektetés volt a legnépszerűbb vásárlói motiváció, amit a nagyobb ingatlanba költözés és az első lakás vásárlása követett. Vidéken a nagyobb ingatlanba költözés állt az élen, utána pedig az első lakás vásárlása és a befektetés következett.

A fővárosban azok, akik ingatlanba fektették megtakarításukat, átlagosan 65,6 millió forintot, míg vidéken 37,2 millió forintot költöttek. Az első lakás megvásárlására Budapesten 39,1 millió, vidéken pedig 35,4 millió forintra volt szükség. A nagyobb ingatlanba költözésre a fővárosban 106,7 milliót, míg vidéken 52,4 millió forintot fordítottak.

Az ingatlan eladásának leggyakoribb oka Budapesten a befektetés értékesítése volt, amit az örökölt ingatlan értékesítése és a nagyobb ingatlanba költözés követett. Vidéken a befektetés és az örökölt ingatlan értékesítése egyaránt az első helyen állt, ezek után pedig a nagyobb ingatlanba költözés következett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik