Otthon

Aki szeretné eladni a balatoni nyaralóját, már engedett 5–10 százalékot az árból

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Mint arról korábban az ingatlan.com adatai alapján beszámoltunk, jelentősen bővült az eladó ingatlanok kínálata a Balatonnál: mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal több a hirdetés most, mint egy éve ilyenkor. A statisztikákat most a sonline.hu érdeklődésére a helyi ingatlanosok is megerősítették.

Egy balatonföldvári ingatlanközvetítő a lapnak arról beszélt, láthatóan egyre több az eladó tábla a házakon. Azt tapasztalta, hogy inkább a régebbi ingatlanokat árulják, miután meghaltak a szülők, nagyszülők, és a hétvégi házak ott állnak üresen. Az árak jelenleg még magasak, de aki szeretné eladni, már engedett 5–10 százalékot. A kínálat nőtt, az árak minimálisan csökkentek, de a kereslet nem növekedett számottevően, ezért fellendülés még nincs a láthatáron, felelte kérdésünkre egy balatonlellei ingatlanos.

Sinka József, egy balatonmáriafürdői ingatlan­iroda tulajdonosa arról beszélt, azok az ingatlanok kerültek most a kínálatba, amelyekhez 2016 előtt még alacsony áron lehetett hozzájutni.

Ezeket a befektetők korábban abban a reményben vásárolták meg, hogy emelkedni fognak az árak, és ez be is jött, de mára megállt az áremelkedés. A befektetők a második, harmadik ingatlanjaikat dobják piacra, és máshová, jellemzően budapesti vagy a fővárosi agglomerációban lévő ingatlanokba szeretnének befektetni. Stagnálás látszik a balatoni piacon, és nehéz értékesíteni, mert az ingatlanok túlárazottak

– fogalmazott.

Szakértők szerint az érdeklődés valamelyest megnőtt, amióta nincs további áremelkedés. Az átlag 30 millió és 60 millió forint közötti áron meghirdetett ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés, afölött nehezen értékesíthetők.

Oláh Miklós kaposvári ingatlanszakértő szerint folyamatos túlkínálat mellett kevesebb vevő és mérsékelt árcsökkenés tapasztalható a balatoni ingatlanpiacon. Hozzátette: amelyik vevőnek kell a pénz, az enged. Akinek nem, az kivár.

Boldizsár Balázs, szintén kaposvári ingatlanszakértő pedig kijelentette, korábban nehéz volt ingatlant vásárolni a Balatonon, ez most jóval könnyebb, mert egyre több eladó ingatlan jelent meg.

Egyesek a Balaton korábbi reneszánszát kihasználva egész magas áron szeretnének megválni az ingatlanjaiktól. Azt látjuk, hogy sokan a covid alatt vettek nyaralót, de sok esetben a mai gazdasági helyzetük nem engedi meg az ingatlan fenntartását. Vevői érdeklődés is van, de lassabb a folyamat, nehezebben érlelődik a döntés

– magyarázta a sonline.hu érdeklődésére.

Kapcsolódó
Felvásárolják a házakat a románok egy magyar kisvárosban
Több oka is van, miért költöznek ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik