Otthon

Így maradhat sokáig szép a Valentin-napra kapott vágott virág

Getty Images
Getty Images

Sok nőt szép csokorral lepte meg a párja Valentin nap alkalmából, és a hölgyek tehetnek is az ellen, hogy néhány nap alatt elhervadjanak a vázában a szeretet jeléül kapott virágot.

A balintgazda.hu gyűjtése szerint erre a nemes célra sokféle módszer van a köztudatban, de ezeknek jelentékeny része csak legenda.

Ami biztos, hogy mivel a levágott virág már nem él, de csökkent mértékben lélegzik és ez által nedvességet fogyaszt, tehát szüksége van minden nap friss vízre. A csapvíz általában alkalmas erre a célra, de ahol nagy a mésztartalma, ott ajánlatos felforralni és langyosra lehűtve önteni a vázába. Fontos, hogy a virágszálak mindig langyos vízben álljanak, olvasható a cikkben.

Mindenekelőtt viszont virágszálak tövét éles késsel, ferdén le kell vágni, de a zöld héjat nem szabad lekaparni. Az ajándékba kapott csokrot rendszerint szakképzett virágkötő alkotta, ezért ezt úgy helyezzük a vázába, ahogyan érkezett, a laikus kézéből kikerülő csokrot azonban ajánlatos fellazítani, hogy minden virágszál a vízbe érjen

A váza vizébe sokféle anyagot javasolnak, sőt a virágüzletekben is vásárolható tartósító szer, de legjobban egy kevés kristálycukor és néhány csepp citromlé fejti ki a hatást.

A Valentin napkor slágernek számító rózsaszálak végét is minden nap meg kell újítani és állítólag fokozza a tartósságot, ha a vázát limonádéval töltik meg. A vázába állított virágos orgonaszálak igen sok vizet fogyasztanak, a mindennapos vízcsere itt különösen fontos.

Kapcsolódó
Ezt a három virágot februárban el kell ültetni
Az egyik közülük egy Magyarországon igen nagy népszerűségnek örvendő növény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik