Otthon

Olcsóbbá váltak a lakáspiac slágerei

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

Digitalizálódik a panellakások piaca, mivel a hirdetők és a keresők egy kattintással kézhez kaphatják a budapesti panelek alaprajzait – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából. Az elemzésből az is kiderül, hogy a nagyvárosokban tavaly ősz óta jelentősen nőtt az eladó panellakások kínálata, ami a fővárosban enyhe árcsökkenéssel is párosult.

Fontos segítséget kapnak az eladók és a vásárlók

A budapesti panellakások többségéhez az ingatlan.com ugyanis automatikusan biztosítja a megfelelő alaprajzot. “Hónapokkal ezelőtt indult a fejlesztés, és mára már több mint 1100 féle panel-alaprajz érhető el, ami lefedi az összes budapesti panellakás több mint 60 százalékát. Az elmúlt félév során újabb két nagy terület, a XI. és a XIII. kerület panellakásainak alaprajzával bővült a rendszer, belátható időn belül pedig az összes budapesti panel-alaprajz elérhetővé válik.” – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A portál a többi lakáseladó számára egy könnyen kezelhető, ingyenes alaprajzkészítő alkalmazást fejlesztett, amivel percek alatt elkészíthető egy eladó vagy kiadó ingatlan alaprajza.

A szakértő szerint az alaprajzok jelentősége azért is értékelődött fel, mert az elmúlt évek folyamatos lakásdrágulása miatt sokan inkább kisebb alapterületű ingatlant vásárolnának.

A lakások árán és elhelyezkedésén túl a vevőknek kiemelten fontossá vált az elrendezésük is, mert ez alapján tudnak dönteni a vevők arról, hogy az adott ingatlanban kényelmesen elférnek-e az odaköltözők. 2023-ra eljutottunk oda, hogy alaprajz nélkül ingatlant hirdetni szinte teljesen értelmetlen, mert a vevők részéről ez alapelvárás lett

– tette hozzá Balogh László.

Jókora kínálat bővülés a lakáspiac slágereinél

A panellakások 2015 óta reneszánszukat élték, mert az ingatlan.com adatai szerint 20-30 százalékkal maradtak olcsóbbak, mint egy hasonló helyen található hasonló minőségű téglalakás. A házgyári lakások kínálata ráadásul az elmúlt négy hónapban jelentősen bővült. Budapesten januárban több mint 27 ezer eladó panellakás volt eladósorban, ami majdnem 7 százalékos bővülésnek felel meg tavaly szeptemberhez képest. A panelek átlagos négyzetméterára ennek köszönhetően 1,1 százalékkal 782 ezer forintra csökkent, ami több mint 20 százalékkal kevesebb mint a budapesti téglalakások 1,02 millió forintos átlagos négyzetméterára. Az ingatlan.com szakértője szerint az árcsökkenésnek köszönhetően a panel továbbra is az egyik legkeresettebb ingatlantípus lesz a lakáspiacon.

Szintén nőtt az eladó panelek száma a vármegyeszékhelyeken: négy hónap alatt 15 százalékkal bővült a kínálat, így januárban majdnem 14 ezer lakásból válogathattak a vevőjelöltek. Az átlagos négyzetméterár 550 ezer forintot tett ki, ami lényegében megegyezik a szeptemberi értékkel. A vármegyeszékhelyek közül Győrben és Veszprémben egyaránt 3 százalékkal 616 ezer, illetve 655 ezer forintra, Székesfehérváron pedig 2 százalékkal 646 ezer forintra mérséklődött az átlagos négyzetméterár.

Kapcsolódó
Luxus társasházat húztak fel a spanyol tengerparton
A Cordia több mint két hónappal a tervezett határidő előtt befejezte első spanyolországi luxuslakóépület-fejlesztése munkálatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik