Otthon

30 óra alatt nyomtattak ki egy 25 négyzetméteres betonházat a Kanári-szigeteken

Evolution Construction Systems
Evolution Construction Systems

Az Evocons nevű cég mindössze 30 óra alatt építette fel a világ első 3D-ben betonból nyomtatott házát a Kanári-szigeteken, írta az abc.es.

A 60%-ban automatizált folyamat nem csak a szerkezet, hanem a burkolólapok, csempék, meszelések, sőt a padlóburkolatok és szigetelések nyomtatását is lehetővé teszi.

Kapcsolódó

Az Evocons (Evolution Construction Systems) technikai fejlesztésének köszönhetően gyorsabb, olcsóbb és fenntarthatóbb az építkezés, kiküszöbölve a pazarlást, ezáltal a költségeket, minimalizálva az energiafogyasztást.

Ezeknek a 3D-s házaknak az építési ideje akár négyszer rövidebb a hagyományosnál, miközben már a tervezésnél is lehetőséget ad a kreativitásra, az építészeti szabadság megvalósítására

– közölte a cég.

Míg korábban csak falakat lehetett nyomtatni, addig az Evocons rendszerével – természetesen az európai szabványok betartásával – a Kanári-szigeteken készült házak belsőépítészeti munkákat is tartalmaznak, 30 óra alatt felépülnek, majd jó három héten belül lakhatóvá is válnak.

Az első 3D-s betonnyomtatott ház a cég arinagai (Gran Canaria) raktárában készült el, alapterülete 25 négyzetméter.

A felhasznált speciális összetételű beton a cég által használt 3D-s nyomtatóra készül, és akár 40 méter magasra is képes építeni egy robotizált portálemelő rendszer segítségével.

A cég igazgatója és alapítója, Daniel Lorenzo közölte: ez a ház mérföldkő a világon a 3 D-s nyomtatásban, a Kanári-szigeteken működő cégként pedig külön öröm számukra, hogy ott épült fel.

Kapcsolódó
Ekkor hagyják el a szülői otthont a magyar fiatalok
Az első ingatlan megvásárlása sokak szerint a felnőtté válás mérföldköve, de mindenképpen felelősségteljes döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik