Otthon

Sámánról és átokról is pletykálnak, miért nem költözött a Kék Házba a dél-koreai elnök

YONHAP / AFP
YONHAP / AFP

Az elmúlt évtizedekben a dél-koreai elnökök örömmel költöztek be a számukra fenntartott úgynevezett Kék Házba, a szöuli elnöki rezidenciába. Jun Szogjol viszont kedden az ország modern történetének első olyan vezetője lett, aki nem élt ezzel a lehetőséggel, és inkább a védelmi minisztérium volt épületében alakíttatta ki az irodáját a főváros központjában, írja a Guardian.

A magát a nép elnökének tituláló Jun Szogjol döntés már korábban is elég nagy port kavart az országban. Azzal érvelt, hogy a nevét a tetője színéről kapó Kék Ház a császári hatalom jelképe, amit meg kell nyitni az emberek előtt. Ezzel is próbálta erősíteni, hogy demokratikus vezetője lesz majd az államnak.

Mindenkit ezzel az érveléssel azért nem sikerült meggyőznie. Elődje, Mun Dzse In szerint ez biztonsági kockázatokat rejt magában, mások pedig azt fájlalják, hogy a költöztetés 40 millió dollár körüli összegbe került, ami ebben a gazdasági helyzetben megengedhetetlen lenne.

A 61 éves politikusnak azt is tagadnia kellett, hogy feleségével azért döntöttek más rezidencia mellett, mert sámánista gyógyítók javasolták ezt nekik. A kampány során is többször előjött, hogy felesége javaslatára spirituális tanácsadók segítették a munkáját. Párja, a 49 éves Kim Kun-hee egyébként nyíltan spirituális személyiség, rendszeresen beszélget gurukkal.

Találgatták azt is, hogy azért nem a Kék Házat választotta új otthonául az elnöki pár, mert azon átok ül, különösen azért, mert itt élt Park Chung-hee egykori diktátor is, akit ebben az épületben öltek meg 1979-ben. Jun Szogjol ezt is tagadta.

A Kék Házat mindenesetre meg is nyitották a nagyérdemű előtt, és már az első nap rengetegen felkeresték azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik