Kultúra

Direkt K-pop koncertekre szánt koncertarénát építenek Szöulban

Jung Yeon-je / AFP
Jung Yeon-je / AFP

Célzottan K-pop koncertekre szánt arénát épít Szöulban a város önkormányzata a Kakao nevű netes vállalattal összefogva. A csarnok építése az engedélyek megérkezése és egy júniusi építkezés-nyitó ünnepség után kezdődhet el, és a tervek szerint 2025 októberére zárulhat le.

A tervek szerint az aréna tizennyolcezer ülő-, és huszonnyolcezer állóhellyel rendelkezik majd, illetve a projekt része egy kisebb, hátezer fős koncerthelyszín, valamint egy mozi és több üzlethelyiség létrehozása is. A Kakao vállalta, hogy a megnyitás után harminc évig működteti az arénát, illetve az állagmegóvási feladatok is őket terhelik ebben az időszakban, ugyanakkor az épület maga a város önkormányzatának tulajdona lesz. A tervek szerint az arénában kiterjesztett valóság és egyéb digitális alapú élmények és szolgáltatások – mint koncertek élő streamelése – működtetésére is alkalmas lesz.

Bár Magyarországról nézve meglepően hangozhat egy kimondottan csak K-popra fenntartott koncertaréna létrehozása, valójában a projekt egy komoly verseny része: egy szórakoztatóipari vállalat, a CJ ENM már tavaly októberben elkezdett felépíteni egy nagyon hasonló intézményt. A CJ LiveCity Arena névre keresztelt koncertaréna 2024-re készülhet el, és fedett helyet húszezer, szabadtéri helyet további negyvenezer néző számára tud majd biztosítani, a színpad pedig fejlett hang- és világításrendszerekkel lesz felszerelve. Például az IVE is felléphet majd bármelyik arénában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik