Nagyvilág

Ritka gesztust tett Kim Dzsongun

Anthony WALLACE / AFP
Anthony WALLACE / AFP

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor levélben köszönte meg Mun Dzsein leköszönő dél-koreai elnöknek a két ország közti kapcsolatok javításáért tett erőfeszítéseit, írja a Reuters.

Ez egy meglehetősen ritka gesztus, igaz, elemzők szerint hosszabb távon nem igazán lesz gyakorlati hatása a félsziget újraegyesítésére.

A két ország vezetője levélváltásban hálálkodott egymásnak három héttel azelőtt, hogy Mun leköszönne a pozíciójából. Helyét egy konzervatív politikus veszi majd át, aki szigorúbb fellépést ígért Észak-Koreával szemben.

Szakértők megjegyezték, Kim Dzsongun lehet, hogy csak taktikai megfontolásból írt levelet a dél-koreai elnöknek, hogy aztán az utódjára tudja kenni, ha netalán valamiért romlanának a Korea-közti kapcsolatok.

A KCNA észak-koreai hírügynökség beszámolója szerint Kim megköszönte az erőfeszítéseket Munnak, továbbá elismerte a munkáját.

Mun irodája szintén megerősítette, hogy a két vezető baráti leveleket váltott egymással. A búcsúzó dél-koreai elnök arról írt, a konfrontáció időszakának véget kell vetni, és a dialógus időszakának kell azt felváltania. Szerinte ez lesz a következő adminisztráció legfőbb feladata.

Kim ehhez annyit fűzött hozzá, hogy történelmi csúcstalálkozóik miatt az embereknek van reményük a jövőt illetően, és ebbe a reménybe kell fáradhatatlanul kapaszkodnia mindkét oldalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik