Otthon

Így portalanítsuk a szobanövényeket!

pixabay
pixabay

A szobanövények gondozásának részét képezi a levelek portalanítása, melynek nem csupán esztétikai oka van, írja a Kertlap.

Kapcsolódó
Tényleg javítják a levegőminőséget a szobanövények?
A kutatások szerint a növények közelében tartózkodva javulhat a mentális egészségünk és jobb alvást biztosítanak számunkra.

A por felhalmozódása allergizálhatja az embert, de a növényeknek is ártalmas. A poros növények idővel elsatnyulnak, fejlődésük lelassul, és akár el is pusztulhatnak.

Ha végighúzzuk az ujjunkat a növény levelén, és a nyomában tiszta lesz a levélfelület, akkor itt az ideje a portalanításnak. A portalanítást nem csak a levél színén, hanem a fonákján is el kell végezni, miután a gázcsere-nyílások a levél mindkét oldalán megtalálhatók.

Ajánlott módszer a nagy, sima felületű leveleknél a mikroszálas kendővel történő portörlés, a nagyobb felületeket tisztításához pedig kézmeleg vízzel átitatott szivacs használható, illetve alkalmazhatunk tusfürdőt is

– olvasható a portálon.

Kaktuszok, pozsgások, keskeny levelek, erősen szőrözött levelek – például fokföldi ibolya – tisztításához használjunk puha ecsetet vagy fogkefét. A tisztítást mindig az alaptól a csúcs felé végezzük.

A szobanövény fürdetésekor a cserepet állítsuk a kádba, vagy a tuskabinba, a kisebb méretűeket a mosdókagylóba, mosogatóba. A túl meleg vagy túl hideg víz sokkot okoz a növénynek, amivel akár levéleldobással is reagálhatnak, ezért használjunk kézmeleg vizet. A művelet elvégzése után hagyjuk a növényt megszáradni, csak ezt követően tegyük vissza a helyükre.

Használhatunk növénypermetezőt is.  2 liter vízhez adjunk egy csepp mosogatószert, ezzel permetezzünk. Ezt követően puha ruhával töröljük át a leveleket, majd alaposan öblítsük le.

Portalanításkor ne csak a porréteget ellenőrizzük, hanem egy füst alatt kutassunk kártevők, kórokozók után. Egyidejűleg távolítsuk el az elhalt, elszáradt hajtásokat, leveleket.

Kapcsolódó
Milliókat fizetett egy licitáló ezért a szobanövényért
Mélyen a zsebébe nyúlt valaki, hogy megszerezze a ritka virágot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik