Otthon

Látványos szobanövények, amik alig igényelnek fényt

Az otthonunk nem mindegyik pontja úszhat fényáradatban, ez viszont nem jelenti azt, hogy a sötétebb sarkokba ne lehetne szobanövényeket helyezni, csupán jól kell megválasztani azokat.

Azon túl, hogy a sötétséget megtűrő növények is jól tudnak mutatni a lakásban, számos pozitív előnyük is van, hiszen általánosságban javítják a levegőminőséget és jobb közérzetet biztosítanak számunkra.

Hogy melyek azok a növények, melyek a sötétben is hosszú ideig húzzák, azt alább szedtük össze pontokban.

Nyílgyökér

Getty Images

A nyílgyökér a trópusokon őshonos, ahol gyakorlatilag üvegházszerű kondíciók között él az aljnövényzetben, a sűrű fák árnyékában. Nem véletlen, hogy kedveli a nedvességet, a meleget, az enyhe légáramlást és a szűrt fényt, ráadásul egyáltalán nem jelentenek veszélyt sem az emberekre, sem a háziállatokra.

Japán cikász

Getty Images

Erről a növényről talán még csak kevesen hallottak, pedig ha van tökéletes szobanövény, akkor ez az. Mivel nagyon lassan növekszik, szinte soha nem kell átültetni. Érdemes fiatal példányt vásárolni, mert mire kiteljesedik, az évekbe is eltelhet. Kutatások szerint a japán cikász élő fosszília, mert már több százmillió évvel ezelőtt a dinoszauroszok korában is jelen voltak a bolygón. Fontos viszont, hogy mérgező növényről van szó, ezért gyermekek és háziállatok mellett nem szabad tartani!

Ékszerorchidea

Getty Images

A Dél-Kelet-Ázsiában, Indiában és Kínában őshonos ékszerorchideán nagy, vörös levelei vannak és gyönyörű rózsaszín virágokat hoznak. Más orchideákkal ellentétben nagyon szeretik az árnyékot, ahogy a magas páratartalmat is, ezért tökéletes választás lehet a fürdőszobákba.

Anyósnyelv

Getty Images

Könnyen gondozható szobanövény, melynek hosszúkás levelei zöldes-sárgás színben pompáznak. Relatíve lassan fejlődik, kiválóan alkalmazkodik a lakások páratartalmához és a szobahőmérsékletet kedveli. A napsugarakat sem igényli, ugyanakkor egy újabb mérgező növényről van szó, amit gyerekek és háziállatok mellé tilos vásárolni.

Buzogányvirág

Getty Images

A Viktoriánus korban megszeretett szobanövény azóta is töretlen népszerűségnek örvend, mert minden lakást fel tud dobni élénk zöld és sárga színével. A fényigénye alacsony, viszont nagyon mérgező: a virág nedve bőrirritációt, komolyabb esetben bőrgyulladást okozhat. Szájba kerülve erős maró, égető érzést vált ki, átmeneti beszédbénulással járhat, ezért óvatosan kell bánni vele.

Kapcsolódó
Ezt az izzót a szobanövényeknek találták ki
Nemcsak a beltéri növények fejlődését segíti elő, hanem kellemes környezeti megvilágítást is ad a térnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik