Otthon

A bolygónknak is jár a tiszta lap (x)

A Föld is megköszöni, ha zölden gondoskodsz a családról

Az év vége a leltár időszaka is, ilyenkor a legtöbben átgondoljuk, milyen volt az óév, és gyakran azon is elgondolkozunk, mit szeretnénk másképp csinálni az új évben. Ha idén olyan fogadalmat szeretnél tenni, amivel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egy élhetőbb bolygót hagyj a gyermekeidre, mutatjuk, hogy tudod megtenni!

Lássunk néhány gyakorlati példát a papírfelhasználás csökkentésére! Bár a papír sokkal zöldebb a műanyagoknál, a gyártásához nagyon sok energiára van szükség. Tudtad, hogy a papírgyártás felelős a világ energiafelhasználásának 4 százalékáért? Egyetlen tonna új papír előállításához pedig legalább 2 tonna fát kell elpusztítani.

A papírpazarlás elkerülése könnyebb, mint gondolnád, érdemes csatlakozni a Föld bajnokai kihíváshoz, az alábbi tanácsokat megfogadni és alkalmazni a mindennapi életben is. Így a gyermekeidnek is példát mutatsz és környezettudatos cselekvésre neveled őket.

Használj szövetszalvétákat!

Folpack és papírszalvéta helyett csomagold gyermekeid uzsonnáját szövetszalvétába, használat után pedig egyszerűen mosd ki! Ezek ráadásul nem csak fenntarthatóbbak, mint a papírszalvéták, de szebbek is. A kedves mintákkal igazán örömteli lesz az elemózsia elfogyasztása, és garantáltan nem keveredik el az osztályban.

Válts e-számlára a csekk helyett!

Gondolj bele, hány oldal a telefonszámlád, vagy a gázszámlád, és hány boríték kell hozzájuk. Ha öt szolgáltatónál váltasz e-számlára, azzal évente legalább 60 számla kinyomtatását akadályozod meg, és ezzel kb. 220 oldal papír gyártásától óvod meg a környezetet.

Írd ki a postaládádra, hogy nem kérsz szórólapot!

Tudtad, hogy Magyarországon a legtöbb papírt reklámújságok és szórólapok előállításához használják fel? Évente fejenként 26 kiló szórólapot kapunk, amelyek gyártásához fejenként 80 kiló fát kell kivágni. A teljes lakosság évente csak legális engedélyezett forrásból 84 ezer tonna direktmarketing-anyagot kap. , Ha nem kérsz ilyet, írd ki a postaládádra és máris sokat tettél a bolygónkért.

Készíts játékot a gyereknek kartondobozból!

Ha a karácsonyi ajándékok egy részét házhozszállítással rendelted, akkor valószínűleg most van otthon néhány kartondobozod, használd fel őket! A különféle méretű használt dobozokból akár egy egész várost felépíthettek a gyerekekkel, utcákkal, házakkal. A család akár együtt is festheti színesre az épületeket és együtt ragaszthatjátok fel őket egy vastag kartonlapra, hogy a város másnap is egyben legyen. A hörcsögnek vagy degunak pedig remek labirintust készíthettek szinténdobozokból.

Használj régi ruhadarabból készített rongyot papírtörlő helyett!

A Földön minden évben annyi erdőt vágnak ki, amekkora Görögország területe. Magyarországon évente átlagosan száz kiló papír fogy fejenként, vagyis összesen egymillió tonna, amiből közel a felét gyűjtik vissza. Segítsd a természetet azzal, hogy az otthoni takarításhoz nem papírtörlőt használsz, hanem például régi ruhadarabokat. A vegyszeres, vizes papírtörlőt sajnos nem lehet újrahasznosítani. A textil amúgy is kíméletesebben töröl, mint a papír, és egy pillanat alatt kiöblíthető.

Eljött a tettek ideje, legyél Te is a Föld bajnoka!

A Föld bajnokai kihívást az E.ON Hungária Csoport hívta életre, hogy segítsen a fenntartható gondolkodást egyre inkább a mindennapok részévé tenni. Az E.ON hisz az összefogás erejében, és abban, hogy közösen mérsékelhetjük az éghajlatváltozás negatív hatásait. Az energiavállalat fő célja, hogy 2030-ig felére csökkentse károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig karbonsemlegessé tegye működését.

Vegyél részt az E.ON játékában, fotózd le, hogyan teljesíted a fenti kihívások egyikét, és oszd meg itt vagy az Instagramon #földbajnokai szöveggel az értékes nyereményekért!

Beküldöm a fotóm!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik