Otthon

Többet jelent egy ház kerítése, mint azt gondolnánk

varjú györgy
varjú györgy

Annak ellenére, hogy a kerítéstől elsősorban azt várjuk el, hogy megvédjen minket és a tulajdonunkat, esztétikai elvárásoknak is meg kell felelnie.

Kapcsolódó
Álomház magasodik az erdei patak partján
A víz csobogása és a madárcsicsergés nyugalmat ad a léleknek.

Az utca embere gyakran a kerítést veszi észre először, és egy szép, mutatós kerítés sokat tud dobni az összképen, ahogyan egy stílusában oda nem illő, elhanyagolt kerítés pedig nagyon sokat tud rajta rontani.

A jó kerítésnek három alapvető kritériuma van: legyen szép, masszív és stabil.

A funkcionalitás mellett természetesen érvényesül az esztétikum is, ezért egy jó kerítésnek stílusában és megjelenésében a házunkhoz és a lakókörnyezethez egyaránt illenie kell.

Ma már számtalan megoldás és anyag közül választhatunk kerítést

  • Sövény: nem csupán környezetbarát, de növeli a levegő páratartalmát, felfogja a szelet és megköti a port is, ám hangszigetelés szempontjából egyáltalán nem hatékony.
  • Fa: könnyen megmunkálható és formálható, gyakorlatilag bármilyen formát készíthetünk belőle és bármilyen színűre festhetjük, de jó tudni, hogy a fakerítés szinte folyamatos odafigyelést és karbantartást igényel.
  • Műanyag: a műanyagból készült léckerítés hasonlít a faléchez. Alapvetően ellenálló, de az extrém időjárási körülményeket nem viseli valami jól, ezért kevésbé tartós.
  • Drót: drótkerítés a legolcsóbb megoldás, amely olcsó, és gyorsan telepíthető beton- vagy faoszlopok segítségével, viszont kevésbé strapabíró és nem masszív.
  • Kő vagy beton: mindkettő hosszantartó, strapabíró és bármilyen időjárási körülménynek ellenáll. Ideális választás, ha tartós, masszív kerítésre vágyunk.
  • Kovácsoltvas: eleganciát sugároz, aminek köszönhetően igazán karakteres eleme lehet az otthonunknak, de nem illik minden stílushoz, ráadásul drága is.

Kerítést nem kötelező építeni, és az nem engedélyhez kötött, ugyanakkor a helyi építési szabályzat meghatározhatja azt, hogy miként is alakíthatjuk ki.

Ezért amikor kerítésépítésre szánjuk magunkat, számos más szempontot is figyelembe kell vennünk, és tisztáznunk kell néhány alapvető kérdést, melyre a profi szakértők mindenre kiterjedő részletességgel válaszolnak.

Kapcsolódó
Titokzatos vevőé lett a világ legdrágább háza
14 hálószoba, bálterem, uszoda, lovarda egy botanikus kert közepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik