Otthon

Elindította visszavásárlási programját az IKEA

Emmanuel DUNAND / AFP
Emmanuel DUNAND / AFP

Az IKEA elindította a régóta várt visszavásárlási programját a régi bútoraira annak érdekében, hogy csökkentse a szeméttelepekre kerülő termékeinek a számát. A lépés része a cég fenntarthatósági terveinek, melynek keretein belül 2030-ra klíma-pozitívvá válnának, írja a BBC.

A vásárlók vouchert kapnak majd a korábban az IKEA-ban vásárolt, de még jó állapotban lévő bútoraikért cserébe.

Az IKEA szerint a rendszer még kísérleti fázisban van, de úgy döntöttek, kiterjesztik a programot, miután néhány városban sikeresen debütált.

Nem mondom, hogy megvan mindenre a válaszunk, de eleget tanultunk a tesztekből ahhoz, hogy kijelenthessük, a programnak valódi értéke van számunkra és a vevők számára is egyaránt

– mondta a BBC-nek Hege Saebjornsen, az IKEA fenntarthatósági és környezetvédelmi szakértője.

A programot egyébként eredetileg tavaly novemberben tervezték elindítani és a cikk szerint 26 országban válik elérhetővé.

Az újszerű állapotban lévő bútorokat az eredeti ár 50 százalékáért veszik majd vissza, a kisebb karcolásokkal bíró bútorokat 40 százalékos áron vásárolja meg a cég, a sokat használt bútorokért pedig 30 százalékot tudnak fizetni.

A visszavett bútorokat a boltok egy elszeparált részében árulják majd.

Egyelőre komódokat, szekrényeket, könyvespolcokat, polcokat, kis asztalokat, étkezőasztalokat és íróasztalokat lehet visszavinni a vállalatnak.

Saebjornsen elmondta, Sydney-ben, Lisszabonban, Edinburg-ban és Glasgow-ban nagyon sikeres volt a pilot, az egyetlen negatív visszajelzés az volt, hogy összeszerelve kell elvinni a bútorokat az IKEA-nak, ami sok esetben megbonyolítja a dolgot.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik