Otthon koronavírus

Így változott a szexuális életünk a járvány alatt

Getty Images
Getty Images

A járvány előtt a párok egy része nem tudott elég időt együtt tölteni, a lezárások miatt viszont sikerült kicsit lelassítani és több meghitt pillanatot átélni közösen. Legalábbis eleinte.

Emily Jamea amerikai szexterapeuta a BBC-nek beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány lehetőséget adott az embereknek hogy újra összehangolódjanak, amire korábban leginkább csak a nyaralások alkalmával volt idő. Csakhogy ahogy húzódott el a globális krízis, a szexuális vágy drasztikus mértékben elkezdett csökkenni.

Ezt támasztják alá a különböző kutatások is. A járvány szexuális életre gyakorolt hatásai vizsgálták tavaly Törökországban, Olaszországban, Indiában és Amerikában is. Azt a következtetést vonták le mindegyiknél, hogy a párok jóval kevesebbet szexelnek.

Justin Lehmiller szociálpszichológus, az amerikai kutatás egyik szerzője arról beszélt, ennek a jelenségnek részben az az oka, hogy rendkívül stresszes volt az életünk. A járvány miatt félelemben és bizonytalanságban éltünk egészségügyi és pénzügyi értelemben is. Az pedig csak rátett egy lapáttal, hogy a nap 24 órájában össze voltunk zárva valakivel. Mindez összességében odáig vezetett, hogy jelentős visszaesés tapasztalható az emberek szexuális aktivitásában.

Jamea megfigyelései szerint a korlátozások elején egy rövid időszakban új lendületet vett a párok szexuális élete. Ebben a nászúthoz hasonlítható fázisban próbáltak jobban együttműködni az emberek, de később fogyott már az energia, a türelem, és beütött sokaknál a depresszió, ez pedig a kapcsolatra is kihat.

Rhonda Balzarini szociálpszichológus egy 18 év felettiek körében 57 országban elvégzett tanulmányt elemzett. Ebből kiderült, hogy a pénzügyi problémák furcsa okból megnövelték a szexuális vágyat, de a járványhoz köthető más stressztényezők, így a magány, az általános szorongás, a koronavírushoz köthető aggodalmak egyértelműen csökkentették azt.

A kutatás legfontosabb pontja az, hogy összefüggés van a stressz, a depresszió és a szexuális vágy között. A járvány kezdetén nem alakult ki rögtön a depresszió, de ez idővel egyre többeknél jelent meg a kilátástalanság miatt. A depresszió pedig egyértelműen negatív hatással van a szexuális életre.

Jamea arról beszélt

sokszor hallani a szexterapeutáktól, hogy két zebra nem fog pározni egy oroszlán előtt. Ha jelen van egy komoly külső fenyegetés, az azt az üzenetet továbbítja a testünknek, hogy talán nem ez a legjobb ideje a szexnek.

Balzarini azt mondta, egyes párok a járvány kezdetén együtt zuhanyoztak napközben, fürödtek a medencében délután, de ezeke az általánosnál izgatóbbnak mondható élmények elvesztették a varázsukat viszonylag hamar.

A hosszú távú kapcsolatok kulcsa, hogy érezzünk valami rejtélyességet a partneren szexuális értelemben. De amikor össze vagy zárva valakivel egész nap, akkor ez a rejtélyesség elszáll, magyarázta.

A megszólaló szakértők szerint a szexuális vágy helyreállítható. Kutatások rámutattak, ha kipróbálunk valami újat az ágyban, akkor annak azonnali hatása van. És mivel hamarosan visszakapjuk a régi életünket, ezzel a szexuális élet is helyreállhat a régire.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik