Otthon

90 perces szabály: így számolhatod ki, mennyit kell aludnod ahhoz, hogy kipihenten ébredj

Getty Images
Getty Images

Sokszor fordul elő a hétköznapokban, hogy fáradtan ébredünk és számoljuk vissza az órákat, mikor feküdhetünk már vissza újra az ágyba. Van, amikor hiába alszunk akár hét-nyolc órát is, másnap levert állapotban kelünk fel az ágyból.

Dr. Karan Raj indiai orvos a TikTokra feltöltött videóban magyarázta el, ez a legtöbb esetben annak tudható be, hogy az alvási ciklus közepén ébredünk fel, írja a Mirror.

Az oktatóvideóival már több millió megtekintésnél járó orvos legutóbbi, a „90 perces szabály” című felvételében azt ecsetelte, hogyan lehet kiszámolni, mikor kellene ágyba bújnunk a kipihentség érdekében.

Minden éjjel több alvási ciklus váltja egymást. Minden fázis éberebb alvással kezdődik és ezt követi a mély alvás, majd az álom, és újra az éberebb periódus. Minden ilyen ciklus 90 perc körüli. Akkor lehetünk a legfrissebbek reggel, ha valamely 90 perces ciklus végén kelünk fel. Ez azért van így, mert ez áll a legközelebb az ébrenléthez

– fogalmazott.

Ha fittek szeretnénk lenni reggel, akkor először azt kell kitalálni, mikor akarunk felébredni. Hogy ha például reggel 8 órakor csörög az ébresztőnk, akkor 90 perceket számoljunk vissza és válasszuk ki azt az időpontot, ami a legközelebb van ahhoz, amikor általában nyugovóra térünk.

Az orvos figyelmeztetett arra is, a módszer nem fog működni mindenkinél az alvási ciklusok hosszának fluktuációja miatt, de egy próbát mindenképpen megér, ártani nem ártunk vele.

A videót eddig több mint egymillióan látták, és sok kommentelő máris pozitív tapasztalatairól számolt be alatta.

@dr.karanrTip to Wake up feeling refreshed! ##sleep ##bodyhack ##lifehack ##learnontiktok ##schoolwithdrkaran♬ clair de lune ethereal remix – Trey Phills

Ajánlott videó

Olvasói sztorik