Otthon

A Balaton-parton szinte már a kutyaólat is el lehet adni

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Tavaly tavasszal, a járvány első hónapjaiban Veszprém megyében is visszaesett a kereslet, de ez csak rövid ideig tartott, a kezdeti sokk után magához tért és átformálódott az ingatlanpiac, írja a veol.hu.

Grozdits Réka, a veszprémi Agilis ingatlaniroda munkatársa a lap megkeresésére arról beszélt, Veszprémben még a Csatár-hegy iránt is megugrott a kereslet, pedig ott vezetékes víz sincsen, mégis tud olyan jó állapotú házról, amelyért 13-14 millió forintot kértek.

Mint fogalmazott, a járvány miatt minden ingatlan felértékelődött, aminek csak egy zsebkendőnyi kertje is van.

Balatonfüred gyakorlatilag betelt, ezért a vásárlók elkezdtek a környékbeli településeken keresgélni. A következő ilyen célpont Almádi volt, ott is a csillagos égig emelkedtek az árak, aztán következett Alsóörs, de már Fűzfő is egyre inkább felfutóban van.

A szakértő szerint tavaly, az első lezárás idején megindultak a fővárosiak, a Balaton-part berobbant, szinte a kutyaólat is el lehetett adni.

Olyan mértékben kezdtek leköltözni, hogy egyes falvaknak csaknem összeomlott az ellátása, a helyi kisbolt, posta, internet nem bírta a megnövekedett igénybevételt. A budapesti vevők nem csak nyaralni jöttek a partra. Akinek volt pénze és megengedhette magának, hogy home office-ban dolgozzon, az teljesen leköltözött, átjegyeztette a cégét, ide jönnek a küldeményei, innen intézi a dolgait. Hosszabb távra rendezkedtek be, és úgy tűnik, ez nem is fog változni egyelőre. Ezek a vevők nemcsak házakat, hanem építési telkeket is keresnek, ez vezethetett odáig, hogy idén például Paloznakon építkezési korlátozásokat vezettek be

– magyarázta.

További érdekesség, hogy a fővárosiak mellett egyre többen költöznének a megyébe az ország távolabbi vidékeiről, Szegedről, Debrecenből, az Alföldről, Kecskemétről is. Ők nem nyaralót, hanem házat, lakást keresnek, és általában a kedvezőbb munkalehetőségek, az osztrák határ és persze a Balaton közelsége miatt mennének oda.

Grozdits Réka szerint lassan normalizálódik majd az ingatlanpiac, ám a kertes házak ára biztosan nem fog lejjebb menni, ezek a járványtól függetlenül is drágábbak lesznek ezentúl, mint a panelok.

Kapcsolódó
Eltűntek a külföldi befektetők az ingatlanpiacról
Korábban a világ minden tájáról voltak érdeklődők a piacon hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik