Otthon

Véres múltú villákat árulnak ezen a honlapon

Mario Tama/Getty Images
Mario Tama/Getty Images

Egy újonnan indult ingatlan-közvetítő oldalon megtalálható többek közt egy három hálószobás, két fürdőszobás villa feszített víztükrű medencével Kolumbia karibi partjainál és egy négy háló- és fürdőszobás luxusingatlan a panamai határon a dzsgunel közepén.

De van itt egy kis apróság, amit vásárlás előtt tudni kell: a honlapon megtalálható ingatlanok korábban jobboldali félkatonai szervezetek vagy baloldali gerillák tulajdona volt a Kolumbiában zajló évtizedes fegyveres konfliktus idején, írja a BBC.

Februárban a kolumbiai kormány indította el a website-ot annak érdekében, hogy végre eladják azt a több mint 1600 ingatlant, apartmant, farmot és fölterületet, amit a háborúban vagy lefoglaltak vagy a katonai szervezetek átadtak nekik.

Az ezekből származó bevételt nagyjábó 140 millió dollárra becslik, ezt az összeget teljes egészében az áldozatok hozzátartozóinak fogják felajánlani.

Ez nemes ötletnek tűnik, de Miguel Avendano, az áldozatok védelméért létrehozott alapítvány vezetője arról beszélt, egyes ingatlanokat lehetetlen eladni vagy kiadni.

A Victims’ Unit 2018-ban alakult, azóta mindössze 12 olyan birtokot tudtak értékesíteni, amiben korábban harcosok éltek.

A kormány az otthonok egységes kiárusításával átláthatóságot szeretne vinni ebbe a piacba. Az ingatlanok többsége viszont vidéken fekszik, sok területen pedig még mindig tartanak a harcok öt évvel azután is, hogy a gerillák aláírták a békeszerződést a kormánnyal.

Vannak persze biztonságosabb régiókban is lakások, de azokat az erőszakos múltjuk miatt nehezebb eladni. Ilyen a medellíni Montecasino Mansion, aminek a havi bérletidíja 4700 dollár. 12 szoba van benne 13 fürdőszobával. Tartozik hozzá több medence, szökőkút, egy hatalmas kert és sok-sok más luxuseleme is van.

A gond az, hogy a villa korábbi tulajdonosai a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők voltak. A fegyveres csoport azon a területen építette meg hadiszállását, ahol korábban vérengzést rendeztek. Itt tervezték meg a konfliktus legvéresebb összetűzéseit, bombázásokat és mészárlásokat, köztük olyanokat, amikor ártatlan embereket kínoztak meg kiképzett bérgyilkosok.

Avendano arról beszélt,

semmihez sem fogható ez a villa, három hektáron terül el Medellínban, mégsem kell senkinek a sötét múltja miatt.

Egészen eddig. Sergio Ortiz építőmérnök viszont túl tudott lendülni a véres történelmen. Az 52 éves férfi, aki szerint családja is áldozatául esett a konfliktusnak, ki szeretné bérelni a villát és parkként szeretné megnyitni a városlakóknak.

Az biztos, hogy egyik napról a másikra nem fog elkelni az összes ingatlan, ami a gerillák nevéhez köthető.

Kapcsolódó
20 perc után igent mondtak új otthonukra, de a beköltözésnél bizarr dolgokat találtak
A pár női tagja egyenesen rémálomnak nevezte a felfedezéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik