Otthon

Ez lehet a jövő téglája

FabBRICK
FabBRICK

Clarisse Merlet francia építészhallgató számára 2017-ben kezdett riasztóvá válni a keletkező textilhulladék mennyisége. Franciaországban a becslések szerint körülbelül 4 millió tonna halmozódik fel évente, és ez csak töredéke annak, ami globálisan termelődik. Három évvel ezelőtt az Egyesült Államokban 17 millió tonna keletkezett. Ebből a kiselejtezett mennyiségből nagyon keveset gyűjtenek össze újrahasznosítás céljából: Franciaországban a keletkezett mennyiség kevesebb mint egyharmadát, és ennek a felét (15%) az Egyesült Államokban, írja a Treehugger.

Merlet tisztában volt a természeti erőforrások csökkenésével és biztos volt benne, hogy létezik egy jobb módszer a már kinyert erőforrások felhasználására. Így jött az ötlet a FabBRICK-hoz, díjnyertes cégéhez, amely régi ruhákból szigetelő téglát gyárt.

A téglák alapeleme a felaprított ruházat, amelyet a Merlet előőrölve vásárol meg egy normandiai szállítótól. Minden tégla két-három pólónyi anyagot tartalmaz, és bármilyen típusú anyag felhasználható: nemcsak pamut,  poliészter, elasztán, PVC is.

A maradékot ökológiai ragasztóval keverik össze, ezt Merlet fejlesztette ki, majd téglaformába préselik. Ez a forma mechanikus préseléssel alakítja ki a téglákat. A nedves téglákat eltávolítják a formából, és használat előtt két hétig szárítják.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FabBRICK® (@fab.brick) által megosztott bejegyzés

Ami az építkezéseket illeti, a téglákat nem lehet szerkezeti munkákra használni, de Merlet elmondta, hogy ezen dolgozik, és reméli, hogy a jövőben erre is alkalmasak lesznek. Egyelőre tűz- és nedvességállóak, kiváló hő- és hangszigeteléssel. Alkalmasak kiskereskedelmi üzletek válaszfalaihoz és dekoratív falaihoz. A négy különböző méretben megrendelhető téglákból bútorok is készülnek, például lámpák, asztalok, székek és még sok más.

A vállalat még mindig kicsi és meglehetősen új, de az ötlet izgalmas. A világ ilyen mértékű ruhatöbbletével teljesen logikus, hogy mindazt a gyapotot, poliésztert és egyéb textilhulladékokat olyan módon használjuk fel, amellyel meghosszabbítjuk  az életüket, ráadásul olyan anyagokat pótolhatunk amelyeket a Földből kellene kinyernünk.

Kapcsolódó
20 perc után igent mondtak új otthonukra, de a beköltözésnél bizarr dolgokat találtak
A pár női tagja egyenesen rémálomnak nevezte a felfedezéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik