Otthon

Ezek a leggyakoribb ételtárolási hibák, amiket a hűtőben elkövetünk

A hűtőszekrény egy olyan modern és kényelmes varázsdoboz amely lehetővé teszi számunkra, hogy az élelmiszerek hosszabb ideig maradjanak frissek. Viszont ha nem úgy tároljuk benne az ételeket, ahogy kell, akkor sok mindent elpazarlunk fölöslegesen. Ez különösen igaz az óriás hűtőszekrények korszakában és a nagybevásárlások sem segítik a helyzetet.

Ennek visszaszorításában segíthetnek a Treehugger által összegyűjtött tippek.

1.  Ne tegyünk mindent hűtőbe

Nem minden terméket szükséges hűtőszekrényben tartani. A paradicsom, a dinnye, a burgonya, a fokhagyma, a citrusok és a hagyma például nem igényli, sőt, a hűtőszekrény befolyásolhatja az ízüket és az állagukat. A banánt, a nektarint,  a körtét, az őszibarackot és az avokádót csak akkor tegyük hűtőszekrénybe, ha túlérettség fenyegeti. A banán héja a hűtőben feketévé válik, de a húsa rendben lesz. Az alma például jól mutat egy tálban a pulton, de valójában szeretik a hideget.

2. Zöldségek tisztítása tárolás előtt

Sokan szeretik megmosni a zöldségeket mielőtt beteszik a hűtőbe. Ez megkönnyítheti a zöldségek felhasználását, de ha nem szárítjuk meg alaposan, a rajtuk maradt nedvesség kedvez a baktériumok szaporodásának és penészesedéshez vezethet. Ha ragaszkodunk a tisztításhoz, érdemes mosás után szétteríteni egy nagy konyharuhán a pulton, hagyni egy ideig száradni, majd befejezni a munkát azzal, hogy feltekerjük őket a konyharuhában, így biztosan szárazan kerülnek a hűtőbe.

3. A  kenyér és a hűtőszekrény

A hűtőszekrény kiszívja a nedvességet a kenyérből és más pékárukból, állottá és kevésbé étvágygerjesztővé teszi őket. A titkos trükk az, hogy a fagyasztóban kell tartani és amikor szükségünk van rá, elővehetjük. Pillanatok alatt felolvad, és ugyanolyan friss marad az állaga és az íze, mint abban a percben, amikor bekerült oda. Érdemes felszeletelni fagyasztás előtt.

4. Fűszernövények

A fűszernövények a zacskóban sokszor olyanok lesznek, mint a tavi moszat. Ilyen állapotban senki nem használja már fel úgyhogy inkább tegyük őket egy pohár vízbe lazán letakarva, így tovább megőrzik frissességüket.

5. Mit ne tároljunk a hűtőajtó polcain?

Annak ellenére, hogy a tej nyilvánvaló helye az ajtóban található polc, a szakértők szerint ez nem a legjobb hely az érzékenyebb élelmiszerek számára, ugyanis a hűtőszekrénynek ezen a részén a legnagyobb a hőmérséklet-ingadozás. A tejtermékeknek, a tojásnak és a húsnak a hidegebb részeken kellene lennie, amelyek általában hátul vannak.

6. Tegyük a frissebb ételeket hátra

A régebbi ételek mindig szem előtt legyenek. Amikor hazaérünk a bevásárlókörútról vegyük ki a őket és  tegyük az új ételeket hátulra, hogy ne feledkezzünk meg a régiekről sem.

7. Felbontott konzervek

Még ha az élelmiszerek többségét az esetek többségében felbontás után azonnal felhasználjuk, mégis előfordul, hogy marad például a konzerves alapanyagokból, a csicseriborsóból vagy a paradicsompüréből. Érdemes tehát ezeket a dolgokat másik tárolóba áttenni, miután kinyitottuk. De miért piszkoljunk be egy tárolóedényt, amikor az étel a saját dobozában van? Nagyon jó oka van: ha a saját dobozában hagyjuk, akkor furcsa ízük lesz. A fémes ízű ételek pedig hamar a kukában végzik.

8. Ételmaradékok

Mik  azok az ételek, amik rendszerint a kukában végzik? A maradékok, amik fedett edényekben vagy alumínium csomagolásban rejtőznek a hűtő hátuljában. Tegyük őket inkább egy átlátszó üvegbe és garantáltan nem fogunk róluk megfeledkezni.

9. Tároló a maradék alapanyagoknak

Itt egy kis megmaradt hagyma, ott egy fél sárgarépa – könnyedén bedobjuk a különféle maradék darabokat a hűtőszekrénybe, majd később a szemétbe. Ha kinevezünk nekik egy tárolóedényt, mindig lesz hova összegyűjteni a maradékot. Majd titkos összetevőként belekerülhet egy-egy darab a levesekbe, szószokba, babba, omlettbe, tésztaételekbe, sőt, még a tortafélékbe is. Rendszeresen ellenőrizzük a tartályt és ha a zöldségek kinézete már nem az igazi, készítsünk belőlük egy szuper zöldségalapot.

Tökéletes hangulatot teremt a konyhában a színes üveg falburkolat
Ha a konyhai hátfal üvegből készül, a legegyszerűbb konyhából is szentélyt varázsol.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik