Otthon

Ezek a téglapadló előnyei és hátrányai

A tégla a világ egyik legrégebbi és leggyakoribb építőanyaga, amelyet először a természetes kő helyettesítésére fejlesztettek ki. Hagyományosan agyagból készítik, téglalap alakú tömbökké formálják, majd szárítják vagy égetik, hogy megkeményítsék őket falak vagy burkolólapok építéséhez. A beltéri padlóburkolásra használt téglák típusai több különböző agyagból állnak, köztük kaolinból, amely finomabb, sűrűbb textúrát kölcsönöz neki és ezáltal vonzóbbá teszi a padlót. A tégla padlóburkolatok palát és vasat is tartalmaznak, hogy keményebbek legyenek.

Az agyag téglaburkolók általában ugyanolyan alakúak, mint a fali téglák, csak vékonyabbak. A legalkalmasabbak betonlapok feletti használatra, mivel a súly túl nagy ahhoz, hogy egy favázas padlórendszer alátámassza. A téglapadló nagyon tartós, de tömítést igényel és rusztikus megjelenése miatt nem variálható bármilyen stílussal. Ezenkívül a téglapadló nagyon kemény és hideg , ami rossz választás ha a barátságosság a cél.

    • Pro: tartós és könnyen tisztítható, allergénmentes, tűzálló, csúszásmentes felület.
    • Kontra: kemény és hideg felület, érzékeny a foltokra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Raw brick and white oak floors, two of my favorite materials. Oh and that rug is great too! This might be the best thing I’ve seen all day 🙌🏼 Anyone else love a good oak or brick floor?

Kristen DiLoreto (@ivyandjadedesign) által megosztott bejegyzés,

Karbantartás és javitás

A téglapadlózat előnyei hasonlóak a kerámia és a kőlapokéhoz. A tégla rendkívül tartós anyag, amelyet nem könnyű megrongálni. A tégla kemény felülete megkönnyíti a tisztítást – gyors seprés vagy porszívózás, végül egy felmosás és kész is.

Mivel a tégla agyagból készül és cementhabarccsal van injektálva, a téglapadlózat nagyon érzékeny a foltokra, ha nincs megfelelően kezelve a felület.

A téglapadlókra kétféle felületkezelés létezik. A behatoló impragnáló anyagok beszivárognak a téglába, így a felületi textúra és az eredeti szín nagy része érintetlen marad. A filmképző lakkok (például akril vagy poliuretán) bevonatot hoznak létre a tégla tetején, amelynek eredményeként egy fényesebb felület jön létre és sötétíti a tégla színét.

Dizájn

Esztétikailag a tégla padló jól alkalmazható a rusztikus stílusú otthonoknál, mint például a vidéki, a vintage vagy az indusztriál és azokban a helyiségekben, ahol informális megjelenésre van szükség, például tornácokon vagy bejáratoknál. Mivel a tégla éghetetlen, jó választás padlófűtéshez, kályhák és kandallók alatt vagy közelében, ahol az szinte otthon érzi magát.

Mint merész dizájnelem a téglával nehéz versenyezni. Egyszerre ad vizuális melegséget, textúrát, színt és figyelemfelkeltő mintát a térnek.

Téglapadló lerakása

A téglapadló nagyon nehéz, de faaljzatokra is felszerelhető, ha megbizonyosodik arról, hogy az elég erős a súly megtartásához. Ennek megállapításához előfordulhat, hogy konzultálnia kell egy épületgépésszel.

Miután a ragasztó teljesen megszáradt, a téglák közötti helyeket ugyanúgy injektálják, mint a természetes kő vagy a kerámia burkolólapok esetében. Egyes téglapadlók lapokban vannak, hasonlóan a mozaikcsempékhez és különféle konfigurációkban illeszthetők össze egyedi minták létrehozásához.

A téglapadló lerakása a gyakorlottabb barkácsolók számára nem okoz túl nagy fejtörést, mivel a technikák gyakorlatilag megegyeznek azokkal, amelyeket más burkolólapok lerakásakor használnak.

Téglapadló és terrakotta csempe

A padlóburkoláshoz általában használt másik agyagalapú termék a terrakotta csempe. A terrakotta burkolólapok általában nagyobbak, finomabb fazekasagyagból készülnek, amelynek textúrája eltér a tégla burkolókhoz használt durvább agyagoktól. A terrakottában használt agyag magas vastartalmú, amely vöröses színt kölcsönöz az anyagnak. A máz nélküli burkolólapok használata esetén a tégla burkolatokhoz hasonlóan le kell zárni.

A terrakotta textúrája simább, mint a tégláé és mivel a burkolólapok sokkal nagyobbak, kevesebb macera van az illesztéssel és a karbantartással. A terrakotta elegánsabb megjelenést eredményez, mint a tégla és jobban alkalmazható az egész házban. A terrakotta súlya is kisebb, és olyan helyzetekben is jól alkalmazható, amikor esetleg egy tégla burkolat már túl nehéz.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik