Otthon

Az ingatlanpiacon már a lottó ötös sem a régi

Győri lakosként járnánk a legjobban, tatabányaiként a legrosszabbul.

Senkinek nem volt telitalálatos szelvénye az ötös lottón az elmúlt 24 hétben, így a főnyeremény ismét elérte a 3 milliárd forintot, tehát ha valaki helyesen tippel, minden idők egyik legnagyobb nyereményét viheti haza. Öt évvel ezelőtt hasonló szerencse érte az egyik játékost, ám egy átlagember számára szinte felfoghatatlan, hogy mi mindenre használható fel egy ekkora összeg. Az OTP Ingatlanpont – összevetve a legfrissebb és az 5 évvel ezelőtti Lakóingatlan Értéktérképet – utánajárt, hogy ha a nyertes ingatlanba fektetne, mire volna elegendő ennyi pénz.

Ha valaki mind az öt számot eltalálja ezen a héten az ötös lottón, a játék eddigi 8. legnagyobb nyereményére tehet szert, nettó 3 milliárd forintra. Minden bizonnyal sokan elképzelték már, mit is kezdenének ekkora összeggel. Az álomotthon megvásárlása, nyaralók, erdészházak, tengerparti villák mind-mind az elképzelések közt lehetnek. Az óriási összeg elsőre talán végtelennek tűnhet, a hazai ingatlanpiac azonban az elmúlt öt évben drámai változáson ment keresztül, így nem is gondolnánk, hogy a mostani 3 milliárd mennyivel kevesebbet ér vásárlóerő szempontjából, mint a 2014-ben elvitt hasonló összeg.

Ha összevetjük az eheti – esetleges – nyertes, és a 2014-es szerencsés játékos lehetőségeit, be kell, hogy lássuk, hogy öt éve jóval kedvezőbbek voltak az ingatlanbefektetések feltételei. Abban az évben voltak a hazai lakóingatlan-árak a piaci mélyponton, azaz sokkal olcsóbban juthattak a vásárlók lakáshoz. Ez persze településenként, az ingatlan állapotától és típusától függően változhat, de reálértéken ma bőven kevesebb, mint a felét éri a piacon ugyanaz az összeg, mint 5 évvel ezelőtt

– mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Budapesten idén 133 lakóépülettel kevesebbet vásárolhatnánk ennyi pénzből

A legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai alapján az 1051-es irányítószámmal jelzett kerület volt idén a legdrágább, a főváros ezen részén egy átlagos négyzetméter ára átlépte az 1 millió forintos határt is. Életszerűtlen, de a lehetséges nyertes idén a Vigadó tér, Erzsébet tér és az Arany János utca környékén akár 50-et is megvásárolhatna az átlagos, 60 négyzetméteres lakásokból. A 2019-es szerencsés, ha a 3 milliárd forintból inkább a legtöbb ingatlant szeretné, Budapesten a legolcsóbban a 1202 irányítószám alatt lévő, pesterzsébeti lakóingatlanokat vehetné meg, nagyjából 170 lakással gazdagodhatna a fenti 60 négyzetméterrel számolva. 2014-ben az 1051-es irányítószám körzetben még 131 lakást lehetett volna megvásárolni az összegből, a 1202-es irányítószám alatt pedig közel 300 lakást.

Idén a budapesti lakások négyzetmétere átlagosan 609 ezer forintba kerül, ami egy 60 négyzetméteres lakás esetén csaknem 37 millió forintot jelent, tehát 3 milliárd forintból 80-ra futná. 2014-ben egy ugyanekkora budapesti lakás átlagára 14 millió forint volt, ami az eheti főnyeremény összegére lefordítva 210 lakást jelent.

Győri lakosként járnánk a legjobban, tatabányaiként a legrosszabbul

A legolcsóbb megyeszékhelyen, Salgótarjánban 2019-ben 233 különálló, 120 négyzetméteres házat vásárolhatna pénzéből a lehetséges szerencsés, míg a legdrágábban, Debrecenben mindössze 60 házra lenne esélye az idei nyertesnek. Salgótarjánban öt évvel ezelőtt a 3 milliárd forintnyi nyereményből 340 ház jött volna ki, Debrecenben pedig 140.

Leginkább tatabányai nagybefektetőként irigyelhetné a mostani nyertes 2014-es sorstársát, hiszen közel 154 házzal kevesebb jön ki a mostani nyereményből az elmúlt években legmeredekebben dráguló megyeszékhelyen, mint a 2014-esből. Győrben viszont, 120 négyzetméteres átlagházzal számolva, csak 50 ingatlannal lehetne kevesebbet venni a mostani összegből az öt évvel korábbihoz képest.

Ha a 3 milliárd forintot inkább nyaralókra fordítaná a szerencsés játékos, a legdrágább vidéki járásban, a Balatonfürediben 90 darab két és fél szobás ingatlant vehetne most belőle, 130-cal kevesebbet, mint 2014-ben.

Ha valaki valóban megnyeri ezen a héten a 3 milliárd forintot, a lakóingatlan továbbra is jó befektetés lehet számára. Aki rövid távon gondolkodik, annak érdemes a most éppen nagyobb áremelkedést produkáló, környezetükhöz képest olcsóbb területeken, például Budapest peremén, vagy a kisebb városokban, a frekventált községekben vásárolni.  Hosszabb távon azonban már nem biztos, hogy ezeken a területeken nőhetnek legdinamikusabban az árak, de ezt sajnos csak újabb öt év múlva láthatjuk biztosan

– összegezte Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik