Otthon

Öltöztetik a lakást a trendi lambériák

Különleges megoldásokat kínálnak, amelyekkel a lakások valóban egyedivé válnak.

A mai fiatalabb generáció zsigerből gyűlöli a lambériát – nem véletlenül. 20-30 évvel ezelőtt előszobák ezrei és konyhák étkezősarkainak tízezreiben volt megtalálható a natúr lakkozású faburkolat. A mai lambériák azonban túlmutatnak mindazon, amit gyerekkori emlékeinkben őrzünk róluk, írja az ÚjHáz Centrum.

Napjaink lambériái távol vannak a hagyományostól: melegséget árasztanak, különleges textúrát adnak a helyiségeknek, sőt, arra is alkalmasak, hogy bizonyos falszakaszokat kiemeljünk velük.

Ma újra trendinek számítanak

Míg a retró korszakban és a rendszerváltás idején a lambéria piaca meglehetősen egysíkú volt, s a legegyszerűbb és legolcsóbb módjának számított egy helyiség felújításának, addig ma már igazi kuriózumnak és elképesztően trendinek számít. Belsőépítészek szerint ismét egyre népszerűbbé válik a fa falburkolat, ugyanakkor immáron a kreativitással párosulva rendkívül egyedi megoldások születhetnek belőle.

Reneszánszát éli a lambéria
Esztétikus, szigetel, harmóniát teremt a lakásban.

A sötétebb burkolatú falak titokzatosságot hordoznak magukban, kuckózós hangulatot árasztanak, így olvasósarok kialakításakor tökéletes választás lehet. Az úgynevezett lambéria-panelek nagyobb méretű falburkolatok, melyek kiválóan alkalmasak a közösségi terek egyedivé tételére, így remekül alkalmazhatóak a nappaliban, játszó szobákban egyaránt.

Fontos a textúra és a szín

Ez utóbbi esetében azonban nem mindegy, hogy milyen textúrájú és színű lambériát választunk, miként azt sem, hogy milyen világítás található abban a helyiségben, ahová telepíteni szeretnénk. A nagy, sötét méretű elemek ugyanis összenyomják a teret, így komor hatást kölcsönöznek. A világos darabok azonban ezzel szemben optikailag növelik a teret.

A lambéria legújabb generációja már olyan víztaszító anyagból készül, ami nem szívja magába a párát és a nedvességet, így tökéletesen alkalmazható a fürdőszobákban is. A végeredmény egy igazán meleg, spa-hangulatú helyiség lesz, ahová öröm betérni, s ahol tökéletesen ki tudunk kapcsolódni, fel tudunk töltődni.

Különösen szépen mutat a lambéria egy dizájner lábaskád mögötti főfalon, de geometrikus mintázatban akár egy kisebb területű, mellékfalat is fel tud dobni.

A mai kor lambériái teljesen más szempontokat figyelembe véve készülnek az évtizedekkel korábbiaknál. Nem beszűkítik a lehetőségeket az otthonok átalakítására, hanem olyan különleges megoldásokat kínálnak, amelyekkel a lakások valóban egyedivé válnak. Nincs többé egyen előszoba, csak az üdítő frissesség, minimalista dizájn vagy éppen meghökkentő, látványos fókuszpontok akár a falakon, akár a mennyezeten, akár pedig a teljes helyiségen szalagként végigfutva.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik