Otthon költözzbe.hu

Ilyen lakástámogatások vannak a CSOK mellett

Hazánkban ma egyre többen vásárolnak ingatlant befektetési vagy saját célra. Az adásvételhez,  építkezéshez vagy lakásfelújításhoz az államtól különböző támogatások vehetők igénybe. Bár a legismertebb a CSOK, korántsem ez az egyetlen lehetőség.

Magyarországon jelenleg a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a legnépszerűbb támogatási forma. A CSOK 600 ezer és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő állami támogatás, kötött feltételekkel. Új vagy használt lakás vásárlásához, bővítéshez, építéshez, már egy vállalt vagy meglévő gyerek után is.

De milyen lehetőségeink vannak emellett?

Adóvisszatérítési támogatás

Az ÁFA visszaigénylés igénybe vehető

  • új lakás építésére
  • legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője az építési bekerülési költség megfizetéséhez,
  • az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa
  • használatba vételi engedéllyel nem rendelkező ingatlan megvásárlását követően annak továbbépítéséhez

A támogatás összege megegyezik a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió Ft. Az adó-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető.

Lakáshitelek kamattámogatása

Az Otthonteremtési Kamattámogatás Igénybe vehető a Magyarország területén lévő új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, korszerűsítéshez valamint legalább komfortos, használt lakás bővítéséhez. A támogatás a lakáskölcsön kamatainak megfizetéséhez nyújt az állam kamattámogatást a futamidő első 5 évében. Mértéke a gyerekek számától függ.

Babaváró hitel

2019.07. 01.-től igényelhető 10 millió forint szabadon felhasználható hitel, ami ingatlanfedezet nélkül és kamatmentesen igényelhető későbbi tőkeelengedéssel a később születendő gyermekek száma alapján. A hitelszerződést 2022. december 31-ig lehet megkötni.

Lakástakarék Pénztár

Tudni kell, hogy jelenleg új szerződés már nem köthető, azonban azoknál, akik korábban kötöttek szerződést, továbbra is él az állami támogatás.

Szerződésenként kötött feltételekkel akár évi 72.000 Forint állami vissza nem térítendő pénzbeli támogatást adnak.  Az állami támogatások összegét a megtakarított összeghez  hozzáteszi az állam. A Lakástakarék Pénztárhoz kedvezményes államilag kamattámogatott hitelt is lehet igényelni.

Babakötvény

Nem tipikusan lakástámogatási forma, de a babakötvényt is illik a listába, hisz ehhez az előtakarékossági formához is kötődik állami támogatás. Igaz, a felhasználás csak a gyermek felnőtt korúvá válásakor nyílik meg, viszont lakhatásra is fel lehet használni, vagyis praktikusan lakásvásárláshoz önerőként is működhet.

Lakásvásárlás előtt érdemes minden támogatási formának utána járni.

Az állami támogatás mellett lehetőség van a helyi önkormányzatoktól és a munkáltatóktól is támogatáshoz jutni, ezek azonban személyre szabottak, s mindenkinek a saját lakó és munkahelyén kell a lehetőségeinek utánanézni.

Szponzorált tartalom

A cikk a Költözzbe támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik