Otthon

Egyre több kenderház épülhet az országban

Ilyenben lakni teljesen más érzés, mint egy hagyományos téglaházban.

Az elmúlt években folyamatosan nő az érdeklődés a környezetbarát építőanyagok iránt. Noha Magyarországon jelenleg még kevés passzívház épül, az EU épületek energiahatékonyságáról szóló irányelve szerint 2020-tól már csak közel nulla károsanyag-kibocsátású, vagyis passzívházakat lehet majd építeni.

A kenderbetonból könnyen és gyorsan lehet építkezni, ráadásul kiemelkedő hőszigetelő tulajdonsággal bír, hisz ez utóbbi tulajdonsága még a hagyományos üveg- és kőzetgyapot hőszigeteléseken is túltesz. Mivel a kenderrostból készülő hőszigetelő anyagok jelentősen kisebb energia-befektetéssel készülnek, az építkezések környezeti terhelését is jelentősen mérsékli. A kender építőanyagként a legkorszerűbb bio-passzívházak építéséhez, de a régi épületek hőszigeteléséhez is használható, összegez a kenderhaz.hu.

Egy kenderházban lakni teljesen más érzés mint egy hagyományos téglaházban. A levegőt átjárja a természetes anyagok illata, a falazatban található mész fertőtlenítő hatása pedig nem engedi még a legkisebb penész megjelenését sem.

Magyarországon a szigorú előírások miatt kenderbeton épületek sokáig nem voltak építhetőek. A KÖSZI Trade Szövetkezet 2015. januárjában elindított engedélyeztetési eljárásának köszönhetően, minden szükséges engedélyt megszerzett 2016. júniusára. Ennek köszönhetően most már Magyarországon is építhetőek kenderházak a KÖSZI Szövetkezet által kibocsájtott teljesítmény nyilatkozatok alapján, írja a Kenderház Magyarország. Az első két hazai kenderház építése a Csongrád megyei Domaszéken valósult meg, Nemesvámoson pedig kenderbetonból épült meg az ország első ilyen óvodája.

A kenderbeton falazat – ugyanúgy mint a vályogházak esetében – kiváló páraszabályzó képességgel rendelkezik. A kenderház bármilyen külső páratartalom esetén is állandó stabil páratartalmat képes tartani az épületen belül. Ez kiemelten nyáron érdekes ahol az alacsonyabb páratartalom a meleget is jobba elviselhetővé teszi.

Másfél hektáron megtermő ipari kender – mintegy 12-13 tonna – elegendő egy 100 négyzetméter alapterületű családi ház felépítéséhez. Ma 350 hektáron termesztik Magyarországon, fa része használható a kenderbeton készítéséhez, ezáltal a kenderház építéséhez.

Kiemelt kép: kenderhazmagyarorszag.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik