Otthon

Mesés vályogházat álmodtak meg a Vas megyei faluban

Saras vízbe áztatott kenderkötélből készültek a díszek.

A régi időkben a vályog elterjedtsége megkérdőjelezhetetlen volt, s bár mára sokkal vegyesebb a megítélése, pozitív tulajdonságai elvitathatatlanok. A vályog képes gyorsan reagálni a páratartalom megváltozására, környezetbarát, többször is felhasználható és kiváló hőszigetelő. A Pest megyei Pándon élő Gáspár János ennek az építészeti technikának Magyarországon elismert mestere, aki számos “mesterművével” vívott ki szakmai elismerést. A Sokszínű Vidéknek egy korábban adott interjújában azt is elmondta, hogy

ha az ember a természethez minél közelebbi életmódot él, és ez az otthonának az alapanyagaiban is megmutatkozik, akkor egy egészségesebb, hosszabb és kiteljesedettebb életet tud élni.

Gáspár János minden munkájában törekszik a legjobbra, melynek legfrissebb példája egy Vas megyei kicsinyke faluban megvalósított vályogház-felújítás. A Zsennye díszének is beillő ház utcafronti képe adja az épület különlegességét, melyről Gáspár János csak annyit mondott, hogy

a homlokzatdísz láthatóan nagyon feldobja az utcafrontot és ezáltal hangulatosabbá vált a ház kívülről is.

A mester és csapata saras vízbe beáztatott kenderkötélből rakta ki az előre megrajzolt díszítőelemeket, majd sárral erősítette oda azokat. Natúrban is jól mutattak, a meszelés után pedig az utca valódi díszévé váltak.

Meszelés előtt

Meszelés után

A ház tulajdonosa nagyon büszke az alkotásra. Mint mondta:

ez így tökéletes, ahogy megálmodtam és ahogy János munkájával megszületett. A házamnak eddig is csodálatos energiája volt, de úgy érzem, ezt  megkoronáztuk.

Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a porta minden oldaláról gyönyörűnek mutatkozik.

Fotók: Gáspár János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik