Otthon

Nagy lakásteszt: nem érdemes elbukni a részleteken (X)

Elhagyta a kulcsát? Valaki eltekert a kertben parkoló biciklivel? Vagy beletört a kulcs a zárba? Kár, kár és kár. De vajon melyiket fedezi a lakásbiztosítás?

Ha tűz üt ki, elönti a házat az árvíz, vagy megrongálja a vihar a tetőt, akkor egyből tárcsázzuk a biztosító ügyfélszolgálatát. De vajon mi köze van a lakásbiztosításnak a kórházi lopáshoz, a fagyasztóban áramszünet miatt megromlott élelmiszerekhez vagy a macskanáthához? Sokan nem vagyunk vele tisztában, hogy egy modern lakásbiztosítás már sokkal hétköznapibb helyzetekre is megoldást kínál a legnagyobb csapást okozó elemi károkon túl. Ha a pincében lévő fagyasztóban több száz kiló hús pihen, vagy otthonunkban egy díjnyertes bengáli macska tanyázik, akkor egy kis problémából is könnyen lehet nagy katasztrófa.

A mai veszélyek többségéről néhány évtizede még azt sem tudtuk, hogy létezni fognak. De okosan válogatva a piacon elérhető számtalan kiegészítő fedezetből, bárki összelegózhat magának egy kellőképpen szerteágazó és testreszabott konstrukciót. Egyre több értéket őrzünk például a falakon kívül, legyen szó napelemről vagy napkollektorról, medencéről vagy jacuzzy-ról, kerti grillről vagy trambulinról. A számítógép már nem asztali, a telefon sem vezetékes, legfontosabb elektronikai eszközeink nem az otthonunk részei többé. Szerencsére a lakásbiztosításunk ettől még nem jön zavarba. De a pluszként igényelt háztartási assistance szolgáltatással minket sem lehet majd zavarba hozni, hiába úszunk a vízben egy eldugult lefolyó miatt, törtük bele a kulcsot a zárba egy elsietett mozdulattal, vagy ment el a fűtés karácsony másnapján. Bejelentés után a gyors vészelhárítás már a biztosító feladata. A lakásunk mellett saját egészségünkről is gondoskodhatunk, ha szerződésünket orvosi telefonügyelettel, baleset- vagy utasbiztosítással is kiegészítjük. Sőt, ha a házikedvencünk megbetegszik, a kisállat biztosítással az állatorvosi költségekhez is hozzájárulhat a biztosító.

A „házhoz” ragadtabb problémáknál maradva, egy lakóközösség tagjaként is érdemes tisztában lennünk a lakásbiztosítás részleteivel, a társasházi biztosításokat ugyanis szinte kizárólag az épületre kötik. Ilyenkor egy az ingóságainkat ért betöréses lopás vagy egy, a szomszédot is eláztató csőtörés után a megfelelő kiegészítő fedezet hiányában a biztosító – az együttérzésen kívül – már nem sokat tehet. Pedig az említett két veszélyforrás toplistás helyen szerepelt az Aegon Biztosító öt évvel ezelőtti Nagy lakástesztjén – a válaszadók a tűztől, a betöréstől, a villámcsapástól és a csőtöréstől féltették leginkább otthonukat. Sajnos nem minden veszélyt tudunk elkerülni. De az Aegon lakásbiztosítása segít, hogy újra minden OKÉ legyen.

Ne bukjon el a részleteken! Inkább töltse ki az Aegon Biztosító Nagy lakástesztjét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik