Otthon

Valóságos egészségőr a parafából készült parketta

Rendkívül rugalmas, ezáltal kényelmes tartást ad a gerincnek.

Ha az ember a parafa szót hallja, elsőként bizonyára az üvegpalackok dugója jut az eszébe, ám amit sokan nem tudnak: a parafa egy hihetetlen magas minőségű és tartósságú anyag, padlónak történő feldolgozása azonban természetesen máshogy történik, mint a dugóknál.

Nem kivágott fából készül

A parafa parketta az egyetlen fa parketta, amiért nem kell fát kivágni, ugyanis azt a paratölgy kérgének lehántásával nyerik. Ezt követeően az anyagot ledarálják, majd megkötik, de semilyen plusz adalékot nem tesznek hozzá. Amíg például a laminált padló faforgácsait össze kell ragasztani, addig a parafa parkettánál az őrleményt a kéreg saját gyantatartalma köti meg.

Kedvező tulajdonságai miatt a parafa padló egyre kedveltebb parkettaanyagként. Alapanyagának köszönhető a parafa parketta rendkívül rugalmas, és bizonyítottan az egyik legjobb parketta, azok számára, akik rendszeres derékfájással küzdenek. Mivel a parketta rugalmas szerkezetű, így kíméli a gerincet és az ízületeket.

Meleget áraszt

A parafa alapanyagú padlók hőszigetelési képessége rendkívül magas, így alulról is biztosítja a meleget, ezért is kedvelt a kisgyerekes családoknál, ahol a gyermekek gyakran csúsznak-másznak, játszanak a padlón.

Tisztítása egyszerű, kevés munkát igényel. Természetes színe miatt nagyon bensőséges hangulatot alakíthatunk ki vele a lakás bármelyik helységében. Amire a szakemberek figyelmeztetnek: szerkezete miatt nagyobb nyomásra érzékeny, így figyeljni kell arra, hogy kis felületen ne helyezzünk rá nagy terhet, például keskeny lábú, súlyosabb bútorokat és szekrényeket.

Lerakása szakembert igényel

A parafa padló lerakása viszonylag egyszerű, hiszen a méretre vágva kapható parafa lapok könnyen egymásba illeszthetők. Alapvetően összapattintható és ragasztós kivitelben lehet hozzájutni, mindkettő pontos és tartós megoldás, de lerakása szakembert igényel.

Kiemelt kép: bobvila.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik