Otthon

A tárolás 17 tökéletes mesterfogása

Hasznos tanácsok kezdő és haladó háziasszonyoknak.

Az okos tárolásnak is megvannak az aranyat érő szabályai. Ennek egyik legfontosabb kulcsa, hogy tudjuk, hogy mit, mivel tárolhatunk együtt és mivel nem.  Mutatunk néhány praktikát.

  • A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve tartsuk. Ügyelni kell arra, hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel, illetve a húslé ne csepeghessen le, ne szennyezhesse a hűtőszekrény belsejét, más élelmiszereket.
  •  Darált húst hosszú ideig ne tároljuk, mert aránylag nagy felületén a mikrobák rohamosan képesek elszaporodni. Érdemes a darált húst egy napon belül feldolgozni.
  • Tehetünk a hűtőnkbe egy etilént elszívó készüléket, így a növényeink tovább elállnak a frizsiderben. Az etilén felelős a növények éréséért, de a rothadásukért is, ha sikerül kivonni a belső légtérből, a zöldségek, gyümölcsök háromszor hosszabb ideig megőrzik állagukat. Ezért nem jó, ha a paradicsomot műanyag fóliában, zacskóban tartjuk, mert az etilén, ami felszabadul belőle, túléretté teheti – írja az újkelet oldala.
  • A lisztet és zsemlemorzsát száraz, szellős helyen tároljuk, ugyanis nedvesség hatására mindkettő könnyen megromlik, dohosodik. Otthon csomagoljuk ki a lisztet és zsemlemorzsát, és töltsük át jól zárható üvegbe vagy fémdobozba. Ezzel megelőzhetjük a molyosodást is.

    Fotó:pixabay.com

  • A kenyér, péksütemények két fő ellensége a penészedés és a kiszáradás. A penészedést könnyen elkerülhetjük, ha a kenyeret szellőzőnyílásokkal ellátott kenyértartóban tartjuk, és mellé néhány szem kockacukrot helyezünk. Ne felejtsük el a kockacukrot naponta cserélni!
  • Kiszáradás ellen a kenyeret és a pékárut csomagoljuk kenyérruhába. A kenyér hosszú ideig puha marad, ha kenyérruhán kívül celofánnal is becsomagoljuk. Ilyenkor érdemes minden nap kb. 30 percet szellőztetni. A kenyértartót heti rendszerességgel mossuk ki ecetes vízzel, és távolítsuk el belőle a morzsákat is.
  • Gyümölcsök esetén az éretlenebb darabokat fogyasztásig szobahőmérsékleten tárolhatjuk, az érettebbeket pedig érdemes hűtőben tartani zacskóban vagy műanyag dobozban. Hűtőben 2-4 napig eltartható a banán, a sárgabarack, a szilva és a sárgadinnye. Az eper mindössze 1-2 napig őrzi meg frissességét, nejlonzacskóban az őszibarack 5-7 napig tartható el, a grapefruit, a narancs és az alma akár több hétig eláll, a levegősen csomagolt citrom pedig 6 hetet is kibír. Fontos, hogy az áfonyát és a szőlőt mosatlanul tegyük a hűtőbe. Külön figyelmet érdemel a penészedésre fokozottan hajlamos dió, a mogyoró, a mandula és a gesztenye.
Fotó:pixabay.com
  • A zöldségfajok tárolhatósága nagyon eltérő. Hosszabb tá­rolásra alkalmasak a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposz­tafélék. Utóérő zöldségek a paprika, a paradicsom, a to­jásgyümölcs és a sárgadinnye, amelyek tartós, többhetes tá­rolásra alkalmasak.
    Szüreteljük le az éretlen pa­radicsomot, amelyet a következőképpen érlelhetünk: he­lyezzük tálcára úgy, hogy egymással ne érintkezzenek. Tartsuk 23 °C-on zárt térben. Ügyeljünk arra, hogy a levegő páratartalma alacsony legyen. A bogyókat forgassuk át többször, a rothadó, beteg terméseket dobjuk ki.
  • A zöldségeket hűtőben érdemes tárolni. Mivel sok zöldség markáns, karakteres ízzel rendelkezik, jól zárható dobozban vagy zacskóban tartsuk. Hűtőszekrényben kb. 3 napig tárolható a friss paradicsom, 3-5 napig a brokkoli és a zöldborsó, és 1 hétig a paprika és a zöldbab. Megfelelő hőmérsékleten 1-2 hétig eláll a káposzta és a cékla. Közvetlenül a felhasználás előtt mossuk csak meg a brokkolit, a karfiolt, az uborkát és a zöldborsót. A salátalevelek hosszabb ideig (akár 1 hétig) megőrzik frissességüket, ha vizes konyharuhába burkoljuk, mielőtt a hűtőbe kerülnek.
  • A zöldfűszereket – pl. a kaprot és a petrezselymet – állítsuk egy pohár vízbe a hűtőben. Tovább marad friss.
  • Nem szabad hűtőszekrényben tárolni a vöröshagymát és a fokhagymát: ehelyett keressünk nekik száraz, jól szellőző, hűvös helyet. Nem árt, ha lógatjuk fel őket, és egy harisnyába becsavarva, minden hagymafej után csomót kötünk.
  • A burgonya hűvös és száraz helyen hónapokig eláll, csírázás ellen pedig sötét tároló helyiség javasolt.
Fotó:pixabay.com
  • Ecetes lébe áztatva a bogyós gyümölcsök is tovább maradnak meg. A lében a víznek tízszer annyinak kell lennie, mint az ecetnek. A bogyókat belemártjuk a lébe, megforgatjuk, lecsöpögtetjük, kicsit leöblítjük, aztán rakjuk a frizsiderbe. A lé annyira híg, hogy az ecetet később nem érezzük. A málna így egy hétig eláll, az eper pedig akár két hétig is.
  • Az almánál arra kell figyelni, hogy már egyetlen rothadt alma az összes többit is megrohaszthatja. Ugyanakkor almát krumplival együtt tárolva, az utóbbi kicsírázását megakadályozhatjuk.
  • A hagymát krumplival ne tároljuk együk, mert így gyorsabban megromlanak. Száraz helyen, jó levegőzéssel a hagyma 2-3 hónapig is eláll.
  • A banán szárát bebugyolálhatjuk műanyag fóliával, így 3-5 nappal tovább eláll.
  • Ha a sajtot akarjuk óvni, akkor tegyünk a levágott oldalára egy kevés vajat, az megvédi a kiszáradástól.

Címlapfotó: pixabay

Lakásértékesítés okosan: 11 dolog, amit mindenképp rejtsünk el, mielőtt a vevő érkezik
A sikeres értékesítés apró részletei, amik sokat számítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik