Nincs is annál kényelmesebb, mikor a kedvesünkkel az ágyban vacsorázva nézzük kedvenc sorozatunk legújabb részét. Ugyanakkor ágyban étkezni jóval károsabb tevékenység, mint amilyennek tűnik.
A legnagyobb problémát a bogarak jelenthetik
Ahol élelmiszer van, ott a bogarak is megjelennek. Paul Bello profi kártevőirtó a Huffington Postnak arról beszélt, a csótányoknak például nem sok kaja kell a túléléshez, de rajtuk kívül más rovarokat is csábítanak a különböző ételek.
Az édes élelmiszerek, mint például a gyümölcslé, a sütemények, a fagylalt vonzza a hangyákat és a legyeket. A maradék ételek, mint a tej, a dobozban hagyott pizza, a hamburger vagy az ételhordóban lévő csontok viszont már a csótányoknak is csalogató
– magyarázta.
Ha nem tudunk leállni a rossz szokásunkról, akkor tegyünk róla, hogy rendszeresen ki legyen mosva az ágyneműnk. Azoknak, akik nem étkeznek az ágyban, ajánlott hetente kimosni, akik viszont a fekvőhelyen vacsoráznak, három naponta kellene megejteni a mosást. Emellett érdemes sűrűn porszívózni, kirázni a szőnyegeket és felmosni is.
Egészségügyi kockázatok
Amennyiben a bogarak jelenléte nem lenne elég meggyőző érv, talán az egészségügyi kockázatok hallatán mindenki elgondolkozik az életmódváltáson. A Food & Wine cikke szerint az ágyban történő étkezés felelős a túlfogyasztásért, mert miközben tévét nézünk, a mobilunkat nyomkodjuk vagy olvasunk, nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy mi kerül a szervezetünkbe. Így észre sem vesszük mondjuk, hogy benyomtunk egy teljes zacskó csipszet.
Ráadásul Michael Brustein pszichológus szerint így az étel nem is úgy megy le a gyomrunkba, ahogy annak kellene.
Emésztési szempontból a fekve evés nem támogatja a perisztaltikát, ami aztán savas refluxhoz vezethet, ha hajlamosak vagyunk rá.
A perisztaltika a táplálkozást segítő hullámszerű mozgássorozat, amely a nyeléssel kezdődik és a belekben történő utóemésztés befejeztével ér véget.
Kiemelt kép: Thinkstock