Otthon

Így ápoljuk a kerti bútorokat

Tisztításuk, javításuk és ápolásuk folyamatos odafigyelést igényel.

Ahány kerti bútor, annyi alapanyag, illetve azok kombinációja! Tisztításukhoz más-más szereket kell használni annak érdekében, hogy a bútor hosszú életű és esztétikus maradjon.

Fabútorok tisztítása

A fából készült bútor felületi kezelést igényel. Ekőször portalanítani, tisztítani kell, ehhez elég a mosószeres víz, erősebb szennyeződésnél magas nyomású vízsugárral kell átmosni. A felület megtisztítása után eukaliptusz- és keményfaápoló olajjal átkrenhető: ez kihozza a fa színét, víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a felületet. Két réteg felhordása után 2 napig száradni kell hagyni.

Fotó: Pixabay

Ha nagyon kopott és kezeletlen a bútor felülete, száradás után át kell csiszolni, majd felhordani egy alapozót és a bevonatot. A fabútorok fényét a bútorviasz, a méhviasz, illetve az olívaolaj is visszaadja. Év közben érdemes a felületeket keményfatisztítóval időnként átkenni.

Fémbútorok tisztítása

A kovácsoltvas bútorokat többnyire elég, ha vizes ruhával áttöröljük, de keverhetünk a vízbe szódabikarbónát vagy mosószert is. Szennyeződés esetén használjunk karcmentes súrolót vagy víztisztítóval mossuk át. A rozsdás felületet lecsiszolni és festékkel átkenni.

Fotó: Pixabay

Amennyiben a bútor anyaga acél, ügyelni kell arra, hogy a felület ne sérülhessen meg, ellenkező esetben megindulhat a rozsdásodás. Ebben az esetben acélgyapottal dörzsöljük át, és fessük le a felületet. Minden fémbútornak jót tesz a tisztítás utáni autóviasz!

Műanyag bútorok tisztítása

Legtöbben műanyag kerti bútorokat választanak, mert könnyen mozgathatók, tárolásuk egyszerű, strapabírók és ellenállók az időjárással szemben. Egyetlen probléma velük, hogy színüket gyorsan elveszítik, tisztításuk pedig sok időt és energiát igényel.

Fotó: Pixabay

A legtöbben ecetes, szódabikarbónás vagy mosószeres vízzel mossák át a műanyag kerti bútort: a fehéreket hipós vízzel, szennyeződések esetén karcmentes súrolóval dörzsölik át a felületet.

Annak érdekében, hogy a kerti bútorok élettartamát megnöveljük, érdemes rendszeresen letakarni és fedett helyen tárolni őket.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik